20 Mayıs 2016 16:06

Adana'da Boşanma Komisyonu üyelerine ‘Utanç sertifikası’

Boşanma Komisyonu, Adana Kadın Platformu tarafından İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklaması ile protesto edildi.

Paylaş

Kadınlar, kadınların boşanmasını zorlaştırma, tecavüzcü ve çocuk istismarcılarını ödüllendirme gibi maddelerin yer aldığı raporu hazırlayan komisyon üyeleri için utanç sertifikası hazırladı. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın hazırladığı sertifikalara kadınlar şunları yazdı  “Maruz kaldıkları şiddet kadınların çoğu kez utanç duygusu yaşamalarına neden oluyor. Oysa bu utancı şiddet uygulayanın ve bunu teşvik edenlerin yaşaması gerekiyor. İşte bu yüzden kadınlarla erkek şiddeti ve mücadele deneyimlerini paylaşan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından hazırlanan bu utanç sertifikasına layık görüldüğünüzü bildirmek isteriz” 

BOŞANMALARI ARAŞTIRIRKEN ÇOCUK İSTİSMARCILARINI ÖDÜLLENDİRME SONUCU NASIL ÇIKTI?

Adana Kadın Platformu adına basın açıklamasını Şükran Kablan Yeşil okudu. Çocuk evliliğinin teşviki, şiddet başvurularında ve boşanma davalarında arabuluculuk uygulanması, şiddete karşı koruma kararları için delil veya belge aranması gibi kadın düşmanı ifadelerin yer aldığı rapora tepki gösteren Yeşil, “Boşanmaların gerekçelerini araştırması gereken Komisyonun, hangi akıl almaz yöntemle çocuk istismarcılarını ödüllendirme sonucuna vardığı başlı başına araştırma konusu” dedi.  AKP tarafından üretilen bu komisyonun kadınların ve çocukların yasal haklarının ortadan kaldırılmasını için kurulduğunu dile getiren Yeşil,  Kadına yönelik şiddeti normalleştiren ve meşru kılan bu komisyon, evrensel hukuk ilkelerine, anayasaya, kadın ve çocuk haklarına aykırıdır.  Çocukların cinsel istismarı suçunun gerçekleşmesini teşvik niteliğindedir” dedi. 

ÇOCUK İSTİSMARINA RIZA ÜRETME PEŞİNDELER

Yasal önleyici tedbirler almak yerine bir de istismara uğrayan çocukları istismarcıları ile evlendirerek çocuk yaşta evliliklerin sayısını artırma hesapları yapıldığını ifade eden Yeşil, “ ‘Bir kereden bir şey olmaz’ zihniyeti çocukları 5 yıl boyunca istismara maruz bırakacak. Kadın taciz ve tecavüzlerine “Bağırmadı, kısa etek giydi, gözünün üstünde kaşı vardı” gibi uydurma gerekçelerle ‘rıza’ arayanlar şimdide çocuk istismarına ‘rıza’ üretme peşinde koşuyor” dedi. Çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesi halinde suçun ve suçlunun görmezden gelinmesinin beklendiğini ifade eden Yeşil, “Ancak, kadınlar olarak, evde, iş yerinde, sokakta, okulda her yerde kadın ve çocukları yok sayan, şiddet, taciz, tecavüz ve istismar karşısında susmamızı bekleyen uygulamalara direnmeye devam edeceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

CHP desteğiyle temsil iradesine darbe

SONRAKİ HABER

Antalya'da ‘dokunulmazlıkların kaldırılması protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...