20 Mayıs 2016 14:00

Önderoğlu: Gazeteci tutuklamak sıradanlaştı

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Gazeteci tutuklama sıradan bir yargı pratiği haline geldi” dedi.

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Kürt kentlerinde gazetecilik yapmanın her zamankinden daha zor bir hale geldiğini belirterek, “TMK hukuka aykırı bir şekilde gazetecilere yönelik kullanılıyor. Bu yolla gazeteci tutuklama sıradan bir yargı pratiği haline geldi” dedi.

İktidarın basına yönelik baskı ve sansürü Türkiye’yi basın ve ifade özgürlüğü noktasında dünya sıralamalarında sona doğru sürüklüyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (RSF) ‘2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ raporuna göre ise, Türkiye Nijer, Liberya, Zambiya, Mali ve Zimbabwe gibi ülkelerin gerisinde 180 ülke arasında 149’uncu sırada yer aldı. RSF raporunda, Türkiye’nin haber alma özgürlüğü, siber sansür ve yayın yasağı gibi alanlarda gerilediği kaydedildi. RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, basına ve özelde DİHA’ya yönelen baskıları değerlendirdi.

‘GAZETECİLİK YAPMAK HER ZAMANKİNDEN DAHA ZOR’

Kürt kentlerinde gazetecilik yapmanın her zamankinden daha zor bir hale geldiğini belirten Önderoğlu, TMK ile bu durumun daha da içinden çıkılmaz bir hale geldiğini söyledi. TMK’nin hukuka aykırı bir şekilde gazetecilere yönelik olarak kullanıldığına dikkat çeken Önderoğlu, bu yolla da gazeteci tutuklamanın sıradan bir yargı pratiği haline getirildiğini kaydetti. Önderoğlu, “Savaşın yaşandığı bölgede gazetecilik yapmak çok kolay değil. Dolayısıyla hem dayanışma içerisinde olmak hem de diyalog zeminini geliştirmek gerekir” diyerek dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

DİHA’ya ve bir çok haber sitesine yönelik geliştirilen internet sansürüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Önderoğlu, yasakların orantısız ve tamamen eleştirel seslerin susturulmasına dönük yapıldığını söyledi. Önderoğlu, “Bugün herhangi yerel bir vakayla ilgili bilgi aradığınızda ya resmi kaynaklara ulaşabiliyorsunuz ya da yerelden bağımsız haber geçmeye çalışan, farklı bir ses getirmeye çalışan, fakat sistemli şekilde sansüre uğrayan başka haber kaynakları buluyorsunuz. Dolayısıyla sansür aynı zamanda yereldeki haberi de çok kutuplaştırdı ve halkın da haber alma sürecine oldukça büyük darbe indirdi” dedi. (İstanbul/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Binali Yıldırım manşetlerde

SONRAKİ HABER

Dündar: İyi gazetecileri yıldırmak istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...