29 Nisan 2012 12:30

Neden görüş alınmadı?

Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, özel bir üniversite kurulacağı gerekçesiyle Çukurova Üniversitesinin gen bahçesinin dağıtılması ve akademisyenlere saldırıyı verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in cev

Neden görüş alınmadı?
Paylaş

GEN BAHÇESİ DAĞITILMIŞTI

Adana Valiliği’nin talimatıyla Adana polisi, 5 Nisan günü sabah saatlerinde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Narenciye Araştırma ve Gen Bahçesi” olarak kullanılan alana, rektörlükten izin bile almadan toma, akrep araçları ve onlarca sivil polisle müdahale etmişti. Müdahale haberini alan Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu, öğretim üyeleri, çalışanlar ve öğrenciler olay yerine gelerek, “yapılanın yasal olmadığını” söylemişler, ancak polisin saldırısından onlar da nasibini almıştı. Polis öğrencilerinin gözü önünde akademisyenlere saldırmış, gen bahçesi de iş makinaları ile dağıtılmıştı.

ÜNİVERSİTESİNİN GÖRÜŞÜ ALINMADI

Tüzel Maliye Bakanı Şimşek’e, “Narenciye Araştırma ve Gen Bahçesi” olarak kullanılan alanın tahsisinin kaldırılarak, yeni kurulacak Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne verilmesi kararını alan Kurul üyeleri arasında müsteşar ve yeni kurulacak üniversitenin rektörü olduğu halde Çukurova Üniversitesi temsilcinin neden bulunmadığını ve görüşünün alınmadığını sordu.

Bu Kurul’un, “Narenciye Araştırma ve Gen Bahçesi” olarak kullanılan alanın tahsisini kaldırmaya yetkisi olup olmadığına da yanıt isteyen Tüzel, bu alanın “1. , 2. sınıf tarım arazisi” niteliğinde olduğunu hatırlattı. Tarım arazilerinin 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nca korumaya alındığını ve yapılan işlemin bu yasaya aykırı olduğunu kaydeden Tüzel, “Yeni kurulacak üniversite yeri için Adana Belediye sınırları içerisinde, kentinin büyüme stratejisine ve yeni bir üniversiteden beklentisine uygun başka bir alan bulunması yönünde girişiminiz olacak mı?​” diye sordu.

‘40 YILLIK GEN BAHÇESİ’ HATIRLATMASI

“Bölge ve ülke açısından büyük önem taşıyan, 40 yıldır oluşturulmuş araştırma bahçelerinin bulunduğu alanın, yeni kurulacak bir üniversiteye tahsis edilmesine dair işlemi iptal etmeyi düşünüyor musunuz?​” sorusunu da yönelten Tüzel, “Narenciye Araştırma ve Gen Bahçesi’nin bulunduğu alanın imara açılmasının bilime, insan haklarına ve hukuka uygun olup olmadığını ve bakanlık olarak bir girişimleri olup olmadığını” da sordu. (Ankara/EVRENSEL)


DİNÇER’DEN YANIT BEKLEYEN SORULAR

Tüzel Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e de polislerin Ziraat Fakültesi “Narenciye Araştırma ve Gen Bahçesi” alanına neden girdiğini ve bakanlığın bu konuda girişimi olup olmadığını sordu. Tüzel Bakan Dinçer’e şu soruları yöneltti:
*Çukurova Üniversitesinin temsilcinin bulunmadığı ve görüşlerinin de sorulmadığı doğru mudur?
*Kurulun, Çukurova Üniversitesine ait Narenciye Araştırma ve Gen Bahçesi olarak kullanılan alanın tahsisini kaldırmaya yetkisi var mıdır?
*Uygulama bilimsel ve etik değerlere ve yasal mevzuata uygun mudur?
*İşlemin iptalini düşünüyor musunuz?
*Mahkeme sonucu beklenmeden yapılan bu uygulamanın bilime, insan haklarına ve hukuka uygun olduğunu düşünüyor musunuz?
*Yeni üniversiteye başka bir alanın tahsisi için girişiminiz olacak mı?​” sorularını yöneltti.

ÖNCEKİ HABER

AKP’ye yanıt 1 Mayıs’ta verilecek

SONRAKİ HABER

Li Fung’un tutumu belgesel oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa