20 Mayıs 2016 09:50

İranlı müzisyene sokak yine yasak

İranlı Sokak Müzisyeni Arman Rashidi ülkesinde müziği sebebiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından geldiği Denizli'de de müzik yapamıyor.

Paylaş

Ülkesinde evde düzenlediği “bodrum konserleri” nedeniyle “vatanın bölünmez bütünlüğünü bozduğu” gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırılan İranlı Sokak Müzisyeni Arman Rashidi, 2013 yılından beri yaşadığı Denizli’de de müzik yapamıyor. DİHA’ya konuşan Rashidi, Farsça başta olmak üzere farklı dillerde söylediği müzikler nedeniyle, örgütle ilişkilendirildiğini, kendisine ‘dilenci’ denildiğini ve zabıtalarca engellendiğini söyledi.  

7 yaşından lise çağına kadar aldığı santur eğitiminin ardından lise yıllarında İran hükümetinin baskılarına aldırış etmeden İran yerel müziği ile klasik ve caz müziği harmanlayarak sokağa taşıyan Rashidi, rejimin baskılarından dolayı konserlerini evde vermeye başladı. 2013 Eylül ayında son konserlerine baskın yapılan Rashidi, tüm arkadaşlarının ceza almaması için kendini müzik grubunun lideri göstererek arkadaşlarının serbest kalmasını sağladı. “Bodrum konserleri” verdiğinden dolayı yargılanmaya başlayan Rashidi, “Vatanın bölünmez bütünlüğünü bozduğu” iddiasıyla 15 yıl hapis cezasına çaptırıldı. Müziğe olan tutkusu onu ülkesini terk etmek zorunda bıraktı. Kasım 2013’te Denizli’ye geldiği anda “merdiven altı işyerlerinde sigortasız” çalışan Rashidi, müziğe olan tutkusundan dolayı Denizli sokaklarında sokak müziği yapmaya başladığını söyledi. Denizli’de de İran’da olduğu gibi engellerle karşılaştığını ifade eden Rashidi, zabıtaların sokakta müzik yaparken yanına gelerek onur kırıcı ifadeler kullandığını ve müzik yapmasını engellediğini dile getirdi.

‘FARKLI DİLLERDE MÜZİK YAPMAM RAHATSIZ ETTİ’

Ana dili Farsça olduğundan dolayı Farsça söylediği şarkıların yanlış anlaşıldığını ifade eden Rashidi, “Fransızca söylesem bile farklı anlaşılıyordu. Farklı dillerde müzik yaptığımdan dolayı beni bir örgüte yapıştırıyorlardı” dedi. Sanatta dil, din, ırk ve renk ayrımının olmaması gerektiğini belirten Rashidi, farklı dillerde şarkı söylediğinden dolayı Denizli’de müzik yapmasının engellendiğini belirtti.

Denizli sokaklarında müzik yaptığı esnada bir adamın yanına gelerek “Dilencilik yapıyorsunuz” diye tepki gösterdiğini de belirten Rashidi, “Amacım dilencilik değil, sokağa ruh ve renk katmaktır. Amacım insanları mutlu etmek para değil” dedi. Ortadoğu ülkelerinin acı çekmeye ve her şeyden mahrum olmaya mahkum edildiğini söyleyen Rashidi, “Sürekli başımıza bir şeyler vuruyorlar ve bizlere bir şey yaptırmıyorlar. Bir şeyler yapmaya kalktığımızda izin vermiyorlar. Bu içimi gerçekten çok yakıyor” dedi. Konuya dair DİHA’nın aradığı Denizli Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri, yurttaşlardan gelen şikayetler doğrultusunda hareket ettiklerini ileri sürdü. (Denizli/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

SGK’da cadı avı

SONRAKİ HABER

Delil yok ama bir gizli tanık ve 19 tutuklama var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...