20 Mayıs 2016 06:46

Dokunulmazlıkta 2. tur, CHP'nin protestosuyla başladı

CHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair teklife yönelik görüşmeleri Meclis Başkanının laiklik çıkışından dolayı protesto ederek oturumu terk etti.

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Dokunulmazlıklarla ilgili AKP’nin Anayasa değişikliği teklifinde ikinci tur Meclis Genel Kurulu’nda başladı. CHP ve HDP grupları, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’dan laiklikle ilgili sözleri nedeniyle açıklama istedi. Kahraman’ın sözlerinin arkasında durduğunu söylemesi gerginlik yarattı. CHP’li vekiller protesto ederek Genel Kurul salonunu terk etti.

AKP SIRALARI KALABALIK

İkinci tur oylaması için genel kurul salonuna ilk gelenler AKP’li kadın vekiller oldu. Topluca fotoğraf çektirdiler. AKP’li kadın vekiller “Rengimiz beyaz” diyerak CHP’lilere “evet” oyu verme çağrısı yaptı.  AKP'nin yeni genel başkan adayı Binali Yıldırım'ın AKP sıralarına gelmesinin ardından çevresi bir anda doldu. AKP’li vekiller Yıldırım’ı tebrik sırasına girdi. AKP sıralarının her zamankinin aksine kalabalık olması dikkat çekti.

Meclis Genel Kurulu, İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. AKP, bir oy kaybetmemek için Meclis başkanvekillerini böylece boşa çıkardı. Genel Kurul katılımın belirlenmesi amacıyla elektronik oylama ile başladı. HDP'den Tuğba Hezer, Faysal Sarıyıldız ve Leyla Zana Genel Kurula katılmadı.

Genel Kurul 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın selamlanmasıyla başladı. İki milletvekili de bu konuda gündem dışı söz aldı.

İSMAİL KAHRAMAN'A TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a “Dokunulmazlıkların konuşulacağı, oylanacağı bir ortamda laikliğe aykırı sözleriniz nedeniyle oturumu yönetmenizi uygun bulmuyoruz. Laikliğe aykırı suç işlemenize rağmen hakkınızda bir fezleke gelmedi. Başka vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması oylamasında sizin Meclisi yönetmenizi uygun bulmuyoruz. Özür dilemeniz ya da sözlerinize açıklık getirmeniz gerekmektedir” dedi.

HDP'DEN 19 MAYIS MESAJI

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de 19 Mayıs ile ilgili şunları söyledi: “HDP olarak bu topraklarda birlik ruhunun yeniden hayat bulmasını diliyorum. Sadece söylem bazında kutlamalar yerine, sorunların kucağına atılan gençlerin sorunlarını çözecek bir politika ile kutlamak gerekiyor” dedi.

BALUKEN: KAHRAMAN'IN BU OYLAMAYI YÖNETMESİ İRONİK

İsmail Kahraman’ın oturumu yönetmesini değerlendiren Baluken, “Anayasayı açıkça ihlal eden söylemlerinizden sonra ilk defa genel kurulu yönetiyorsunuz. Biz defalarca teklif verdik, gelip genel kurulda sözlerinize açıklık getirmeniz konusunda. Ama şahsınız da partiniz de bu teklifimize yanıt vermedi. Darbe oylaması anlamına gelen bu oturumu yönetiyor olmanız ironik. Bu sanı ortadan kaldırılmamışken, darbe anlamına gelecek değişiklik teklifinin oylandığı genel kurulu yönetmeniz uygun değil” diye konuştu.

KAHRAMAN SÖZLERİNİ SAVUNDU

Meclis Başkanı Kahraman ise, konuşmasından iki gün sonra açıklama yaptığını öne sürerek, "Anayasa’yı gayet iyi bilen, çalışmalar yapmış biriyim. Hiçbir kavram talihsiz değildir. Belki yanlış aksettirildi, sözlerim doğrudur” dedi.  CHP'liler Kahraman’ın bu sözlerini sıra kapaklarına vurarak protesto ettiler.  

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök "Sözlerim doğrudur, dediniz. Bundan ne anlamalıyız” sözlerine Kahraman, “Benim beyanım bir eksikliğin giderilmesidir. Kavramlar tarifsiz değildir. Ne dediğimi de, yeminimi de biliyorum” diye yanıt verdi.

CHP SIRALARINDAN SLOGANLAR YÜKSELDİ

Bunun üzerine CHP sıralarından “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganı atıldı.  CHP'lilerin itirazlarının sürmesi üzerine Kahraman, "Sizin gibi yemin etmiş, aynı haklara sahip biriyim. Ben yeni yapılacak anayasada kavramların yeniden yapılmasını önerdim. laikliğin anlamını, ne olduğunu bilen biriyim. Yeni anayasa yapılacaksa laikliğin anlamının yeniden değerlendirilmesini önerdim. Anayasaya içtüzüğe bağlıyım, hukuku gayet iyi biliyorum. konuyu istismar etmeyin lütfen, demagoji karıştırmayın” dedi.

Bu sözler üzerine CHP’liler 3 grup başkanvekili dışında salonu terkettti.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır saldırısında yaralanan polis hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Antep'te kendini patlatan IŞİD'li Yunus Durmaz iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa