20 Mayıs 2016 00:57

KESK’ten laiklik ve iş güvencesi mitinglerine çağrı

KESK Eş Genel Başkanı Özgen laik eğitim, iş güvencesi, baskı ve işten atmalara karşı 9 ayrı bölgede yapılacak mitingler öncesi Evrensel'e konuştu.

Paylaş

KESK’in laik eğitim laik yaşam, iş güvencesi, baskı, sürgün ve işten atmalara karşı 9 ayrı bölgede düzenleyeceği miting öncesi gazetemize konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, “Taleplerimiz emekçilerin, demokrasi güçlerinin ortak talebidir” diyerek herkesi bu mitinglere katılmaya çağırdı. 28 Mayıs tarihinde Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana, Samsun’da; 29 Mayıs tarihinde ise Antalya, Trabzon, Van’da bölgesel mitingler yapılacak.

LAİKLİK, İŞ GÜVENCESİ, BASKILARA KARŞI

Miting’in 3 temel başlığı var: Laik eğitim ve yaşam, KESK yönetici ve üyelerine yönelik işten atmalar, ve iş güvencesi. “Eğitimin tekçi bir şekilde dini referanslara dayandırılarak, bilimsel, demokratik çerçevesi tamamen göz ardı ediliyor” diyen Özgen, şunları söyledi: “Ülkenin hem eğitimini, hem de toplumsal yapısını zedelemektedir. Tamamen özel sektöre sermayeye peşkeş çekilen eğitimi dinci tarikatlar biçimlendirmektedir. Çok dilli çok inançlı bir toplum olan Türkiye toplumunun tek baskı altına alınması bütün çatıştırılıp kutuplaştırılarak ortak yaşamını zedelemektedir. 10 Ekim Katliamı’ndan sonra kınama grev ve etkinliklerimiz barış taleplerimiz keyfi ve hukuksuz şekilde soruşturmalara tabi tutulmaktadır.”

Sadece eğitim iş kolunda 16 bini aşkın soruşturma açıldığını söyleyen Özgen şöyle devam etti: “Ciddi bir baskıyla karşı karşıyayız. Şube yöneticilerimiz uyduruk cezalarla sürgün ediliyor. Kamu alanında barış talebinin suç olduğuna indirgeyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Temel hak ve özgürlükler idari işlemlerle ortadan kaldırılmak isteniyor. Grev hakkı evrensel bir hak iken idari işlemlerle suç sayılıyor. Birçok üye ve yöneticimiz yaptığımız grevlerden dolayı cezalandırılıyorlar. İş güvencesini ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Politik anlamda zorlanan hükümet, son olarak kiralık işçi büroları yasa tasarısında yaptığı ani baskına benzer şekilde kamu çalışanlarının da güvencesini ortadan kaldırabilir. İş güvencesi, sendikalı-sendikasız herkesin ortak talebidir, geleceğidir.”

‘HERKESİN ORTAK TALEBİ’

Öne çıkan 3 talebin sadece KESK’in, kamu çalışanlarının talebi olmadığını söyleyen Özgen, “Bu taleplerin etrafında kamu emekçileri, ortaklaşmayı ortak iradeyi açığa çıkarma çalışmalarını yürüyorlar. Özü itibariyle iş güvencesi bütün çalışanların ortak sorunudur. Hem işyerlerindeki baskılar ayrımcılık korku politikaları sürmekte. Ağırlıklı olarak idareciler üzerinden hükümetin talimatıyla hayata geçer durumdadır. Buna karşılık bu haklarına sahip çıkmada öncülük yapma misyonunu hayata geçiriyoruz” diyerek mitinge katılım çağrısı yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

32 milyon lira duvara gömüldü

SONRAKİ HABER

İşyerindeki sorunları görmeyen bir sendika örgütlenemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...