19 Mayıs 2016 10:38

Ağrı Emniyeti suç üretti, savcılık ceza istedi

Ağrı'da SES üyesi 8 sendikacı hakkında hazırlanan adli ve idari soruşturma dosyası delilsiz suç üretiyor.

Paylaş

Ağrı’da Suruç Katliamı’nı protesto etmek için yapılan basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi 8 sendikacı hakkında hazırlanan adli ve idari soruşturma dosyası delilsiz suç üretiyor. Sağlık emekçileri nisan ayında görevden alınmıştı.

SES üyelerinin 21 Temmuz 2015’te katıldıkları basın açıklamasında hükümet aleyhine attıkları sloganlar ile taşıdıkları pankart soruşturmaya gerekçe ediliyor. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, “Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü tarafından olaya ilişkin güvenlik kamera ve fotoğrafları incelenmesi sonucu hazırlanan tutanak içerikleri, olay tutanakları, yakalama tutanakları ve dosya kapsamı nazara alındığında...” iddialarına yer verilerek, sendikacıların, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” iddiasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

GÖRÜNTÜLERDE SES ÜYELERİ YOK

İddianamede, emniyetin sunduğu ‘delilleri’ suça gerekçe yapan savcılık iddianamesinin aksine, söz konusu emniyet görüntülerinde sendikacıların yaptıkları basın açıklamasının ardından alandan uzaklaştıkları görülüyor. Savcılığın suça gerekçe yaptığı açıklamadan 15 dakika sonra başlayan olaylara ilişkin görüntüler ise, dosyada yer almıyor. Konuya ilişkin konuşan sendikacılar da, açıklamanın ardından alandan ayrıldıklarını belirterek, emniyet kayıtlarında da olaylarda yer aldıklarına ilişkin görüntü olmadığını vurguladı.

SUÇ ÜRETİLİYOR

Yine iddianamede yer alan ‘yakalama tutanakları’ ifadesi de dikkat çekiyor. Dosyada yer verilen, “Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ve tespitler üzerine yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı şüphelilerin yakalandığı” şeklindeki ifadelerin aksine, sendikacılardan hiçbiri olay esnasında ve sonrasında ‘yakalama’ durumu ile karşı karşıya kalmadı.

Emniyetin yakalama ya da gözaltı olayı yaşanmamasına rağmen bu ifadeyi kullanması, suçun yoktan var edildiğini gösteriyor.
Başlatılan idari soruşturma kapsamında İl Disiplin Kurulu tarafından hazırlanan soruşturma dosyasında da sendikacıların olaylarda ‘başrolü’ oynayan ekibin içinde yer aldıklarının emniyet kayıtları ile sabit olduğu öne sürülüyor. Ancak söz konusu emniyet kayıtlarında olayların yaşandığı ana ilişkin görüntüler de bulunmuyor. (Ağrı/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

#DirenSur paylaşımına 20 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

CHP sokağa çıkmanın ilk adımını attı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...