18 Mayıs 2016 18:52

AYM’ye Şırnak başvurusu

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak’ta 66 gündür devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılması için AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Paylaş

Başvuruda söz konusu yasakların anayasaya aykırı olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi; “Sokağa çıkma tedbirleri sebebe bağlı işlemlerdir. Somut durumda herhangi bir olağanüstü hal ya da sıkıyönetim ilanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu iki yönteme başvurmaksızın Anayasa’ya ve yasalara aykırı olarak idari işlemler yoluyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları, ne olağan dönem ne de olağanüstü hal dönemi temel hak ve hürriyetlerin korunması ve sınırlandırılması rejimine uygundur. Bu uygulamalar aynı zamanda Anayasa tarafından kabul edilen ‘kanuni idare’ ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir.

Anayasa Mahkemesinin 2002 tarihli kararında, genel nüfus sayımında Kanun Hükmünde Kararname ile sokağa çıkma yasağı uygulaması getirilmesinin Anayasa’nın 19. maddesindeki kişi özgürlüğü ve güvenliği maddesi ile 23. maddesindeki seyahat özgürlüğü maddesinin ihlal edildiğine ve haliyle KHK’nin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmedilmiştir. Normlar hiyerarşisinde kanunlarla eş değerde kabul edilen ve fonksiyonel anlamda bir yasama işlemi olan KHK’ler ile dahi sınırlandırılamayan bu özgürlüklerin, valilerin aldığı idari işlemlerle orantısız bir şekilde sınırlandırılması evveliyetle Anayasaya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırıdır.” Sokağa çıkma yasaklarının yaşam hakkı, seyahat hakkı, barınma hakkı, kamu düzeni dahil temel insan hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırdığı kaydedilen dilekçede, ulusal ve Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği belirtildi. Anayasa Mahkemesi’nden tedbiren sokağa çıkması yasağının kaldırılması talep edildi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Serhat Kadırhan: Vali, Şırnak halkına yardımı engelliyor

SONRAKİ HABER

Amed Kitap Fuarı’na yoğun ilgi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...