18 Mayıs 2016 17:29

Sanayisizleşme Anadolu’yu kurutuyor

Makina Mühendisleri Odası araştırmasına göre sanayide bölgesel uçurum azalmıyor, Anadolu çoraklaşıyor.

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası araştırmasına göre sanayide bölgesel uçurum azalmıyor, Anadolu çoraklaşıyor. Sadece 2006 yılı ile 2015 yılı yatırımlarında sektörlerin ağırlığı incelendiğinde, imalat sanayinin payının 6 puan gerileyerek yüzde 35’ten yüzde 29’a düştüğü görülüyor. 

Makina Mühendisleri Odası, her ay İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez‘in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin on yedincisini “Sanayide bölgesel uçurum” sorununa ayırdı. 

TÜİK, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, SGK, Hazine verileri kullanılarak yapılan araştırmada imalat sanayisinde bölgesel uçurumların sağlanmış görünen teşviklere rağmen azalmadığına dikkat çekildi. 

İMALAT SANAYİSİ ERİYOR

Araştırmanın bulguları şu başlıklarla ifade edildi:

* Tüm ekonomiyi sürükleme gücü, dinamizmi olan imalat sanayisi, özellikle son 5 yılda hızla ivme kaybediyor. İmalat sanayisinin ivme kaybında, Anadolu’daki sanayinin erimesi, kurutulması, potansiyelinin atıl kalması önemli bir etken. Tarihsel olarak bir kısmı kamu, bir kısmı özel sektörce gerçekleştirilen Anadolu’daki imalat sanayisi, kamudaki hızlı özelleştirmeler-kapatmalar, özel sektörde ise yıkıcı ithalat ve teşviksizlik nedeniyle yaşanan gerileme ile önemli erozyonlar gösterdi. 

* Sanayisizleşme tüm ülke için ciddi bir tehdit olmayı sürdürürken, var olan sanayi İstanbul odaklı ve İstanbul’un inisiyatifinde “Marmara odaklı” biçimde çarpıklığını koruyor. 2013 “Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri” imalat sanayisinde yaklaşık 3.5 milyon işçinin çalıştığını gösteriyor ve İstanbul’un yüzde 28 payla hakimiyetini ortaya koyuyor. Marmara Bölgesi’nin payı ise yüzde 52’ye ulaşıyor. 

* Veriler, doğu ve güneydoğunun imalat sanayisindeki cılızlığını da sergilemektedir. Nüfusun yüzde 18’inin yaşadığı bu bölgede imalat sanayisi çalışanlarının ancak yüzde 3’ü istihdam ediliyor ve toplam cirodaki pay da yüzde 2’nin altında kalıyor. 

* Bölgesel uçurumu biraz olsun daraltmak için bugüne kadar izlenen politikalar etkisiz kalmaya devam ediyor. Her şeyi teşvik etmekten, seçici olamayan, özel bir bölgeyi, sektörü teşvik edemeyen mevcut teşvik programı, sonuçta, amaçlanan bölgesel uçurumu daraltmaya yetecek gibi görünmemekte.

TEŞVİKLER DENGESİZLİĞİ ARTIRDI

Yatırımların bölgesel dağılımı, teşvik politikalarının dengesizliği azaltamadığını göstermektedir. Teşvike bağlanan 309 milyar TL’lik yatırımdan İstanbul’un da yer aldığı 1. bölge yüzde 35 ile ilk sırayı almıştır. Yine Batı’da yer alan 2. bölge ve 3. bölge yüzde 31 pay almışlardır. Böylece teşvikli yatırımların üçte ikisi zaten gelişmiş ve görece gelişmiş bölgelere yapılmıştır. Buna karşılık en az gelişmiş bölge doğu ve güneydoğu (6. bölge) teşvikli yatırımlardan ancak yüzde 5 pay alabilmiştir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiftçi borçları desteğin 6 katı

SONRAKİ HABER

Antalya’da turist sayısında dev çöküş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa