18 Mayıs 2016 17:17

‘Geri Kabul Anlaşmasıyla hak ihlalleri arttı’

Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, AB ile Türkiye arasındakGeri Kabul Anlaşması ile birlikte hak ihlallerinin arttığını söyledi.

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, AB ile Türkiye arasından imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile birlikte hak ihlallerinin arttığını, ancak AB ülkelerinin bu duruma göz yumduğunu söyledi. 

18 Mart’ta yürürlüğe giren anlaşma kapsamında geri gönderilen mültecilerin yolda ve geri gönderme merkezlerinde karşılaştıkları hak ihlallerini Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ değerlendirdi. Görendağ, “Türkiye’de geri gönderme merkezleri son bir yıl içerisinde Emniyet Müdürlüğü tarafından Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne devredildi. Sayıları her gün giderek artıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, AB fonlarını kullanarak yeni büyük kapatma merkezleri oluşturuyor” dedi.  

Özellikle GGM’lerin STK örgütlerine kapatıldığını ve orada ne tür hak ihlallerin yaşandığına dair kamuoyunun herhangi bir bilgisi olmadığına dikkat çeken Görendağ, şunları söyledi: “O merkezlerde birçok insan hakkı ihlali olduğu bilgisi geliyor. Son olarak bununla ilgili yazdığımız ‘Avrupa’nın Bekçisi’ başlıklı raporda Erzurum Akçakale’de kötü muamele uygulamaların olduğu avukatlarla ve insan hakları örgütleriyle görüşmelerin engellendiğine belgelemiştik. Bir an önce göç idaresi ve hükümetten bu merkezlerin insan haklı örgütlerine erişimine açması gerekiyor” dedi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Nâzım Hikmet’in şiirleri soruşturmalık oldu

SONRAKİ HABER

Çiftçi borçları desteğin 6 katı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...