18 Mayıs 2016 14:33

HDP: Kadınların tarihsel kazamınlarına el koyuluyor

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu’nun raporuyla ilgili Mecliste açıklama yaptı

Paylaş

Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu’nun kadın ve çocuk haklarını sıfırlayan, çocukların istismarcısıyla evlendirilmesinin önünü açan raporla ilgili şerh koyan Komisyon üyesi HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir Mecliste konuya dair basın toplantısı düzenledi. 

Raporla kadınların ve çocukların kazanılmış haklarının ellerinden alınmak istendiğini söyleyen Taşdemir, “Boşanma diye bir sorun yok aslında. Suni bir gündem yaratmaya çalışıyorlar ve bu alanda başka değişiklikler yapmak için komisyonu oluşturdular” diye konuştu. 

Taşdemir, komisyonun AKP, CHP ve HDP’nin verdiği önergeleriyle kurulmuş olduğunu, ancak daha çok iktidar partisinin görüşleri, istekleri doğrultusunda bir komisyon gibi hareket ettiğinin altını çizdi. Kadın alanında uzun yıllardır çalışan MorÇatı’nın bütün ısrarlara rağmen Komisyonda dinlenmediğini ifade eden Taşdemir, “Bu alanda çalışan ve yetkin olan uzmanlar tüm ısrarlarımıza rağmen çağrılmadı. Muhalif görüşlere sahip bir uzmanın görüşleri AKP üyeleri tarafından büyük bir şiddetle karşılandı” dedi. 

‘ERKEKLER KORUNUYOR’

Raporla ilgili önerilerde kendileri için çok önemli olan iki hususun olduğunu belirten Taşdemir,  hukuken yetkisiz makamların yetkilendiriliyor olmasının ciddi sorun yaratacağını kaydetti. Taşdemir “Örneğin çocuk temsilinde Bakanlığa yetki verilmesi biçim açımızdan büyük bir sorun. Bununla ilgili Ensar Vakfı’nı örnek verebiliriz. Yetkisiz kuırumlara yetki verilmesi ciddi sorunlar çıkaracaktır. Bunu yapmak istiyorlarsa aile mahkemelerinin altyapısının değiştirilmesi ve güçlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu. 

Kadınların tarihsel kazanımlarının ellerinden alınmak istendiğini ifade eden Taşdemir, özellikle TCK’nin 6284 Saylı Yasası ile kadınların elde ettiği hakların yok edilmek istendiğini vurguladı. Nafaka ile ilgili kimi önerilerin olduğunu söyleyen Taşdemir, “Biz bu önerilerin problemli olduğunu ve kadınların kazanımların yine elinden alınmak istediğini düşünüyoruz. Kadınların çoğunun yoksul, işsiz olduğunu ve sağlık güvencesi olmadığını biliyoruz. Yine mal rejiminde ciddi bir adaletsizlik durumu söz konusu. Ama sanki bu yokmuş gibi, nafaka bir sorun olarak ifade ediliyor ve kadınlar bu haktan mahrum edilmek isteniyor. Burada erkeklerin hakları korunuyor, erkekler korunuyor” dedi. 

‘İSTİSAMRCILAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR’

Çocuk istismarının cezasız bırakılması ile ilgili düzenlemenin kendileri için en riskli ve problemli maddeleriden olduğunu kaydeden Taşdemir, evlilik yaşının 18 olması gerektiğiyle ilgili uzun yıllardır bir mücadele verildiğini belirtti. Taşdemir sözlerini şu şekilde sürdürdü: Ancak bu, istismarcıların bir şekilde ödüllendirilip, cezasız bırakılması olarak karşımıza çıktı. Dolayısıyla buruda yine öneri olarak çıkan şu ki 5 yıl evli kalınması durumunda istismarın cezasız kalması. Ancak ‘Bu süreci kim takip edecek, kim karar verecek, hangi mekanizmalarla? Makul evlilik nedir?’ Bu sorular var.” 

‘BOŞANMALARI ÖNLEME KOMİSYONU!’

Alabuluculuk maddesinin de boşanmanın engellenmesi için bir madde olduğunu söylüyen Taşdemir, buradan ‘devlet boşanmaya müdahale etmesin, ama arabuluculuk merkezleriyle bir şekilde boşanmaya müdahil olsun’ anlamının çıktığını dile getirdi. Arabuluculuk kurumunun  kadın hakları açısından ve uluslalarlarası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getiren Taşdemir, “Biz, bu komisyonu ‘Boşanın Önlenmesi Komisyonu’ olarak adlandırıyoruz. Boşanmaya dair bir sorun yokken hem suni bir gündem yaratmak hem de bu alanla birlikte başka değişiklikler yapmak için komisyon oluşmuş durumda. Evlenmek gibi boşanmanın da doğal olduğunu düşünüyoruz. Kadınlar bir şiddet döngüsü içinde, ona mahkum bırakılmaya çalışılıyor. Bu araştırma önergeleri birer birer kadınların kazanılmış haklarını geri almayı amaçlamaktadır. Türkiye’de kadın erkek eşitliğine inanmayan bir cumhurbaşkanı mevcut. Araştırma önergeleriyle de bu eşitsizlik düşüncesi ortaya koyulmaya çalışılıyor. Bu cinsiyetçi söylemler, politikalar ideolojik bir yaklaşımdır. Kadınlar aile içine hapsedilmek ve kimliksiz bırakılmak isteniyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Malatya’da barışa ses ver eylemlerine açılan davalara beraat

SONRAKİ HABER

900 bin genç işsiz 1 milyon genç kayıt dışı çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...