18 Mayıs 2016 00:53

İşçilerle resmen alay ediyorlar

TEKSİF’e üye oldukları için yüzlerce işçinin işten çıkarıldığı Hugo Boss fabrikasının dergisinde sendikal haklar konusuna yer verdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

TEKSİF’e üye oldukları için yüzlerce işçinin işten çıkarıldığı Hugo Boss fabrikasının yönetimi işçilerle alay eder gibi fabrikanın dergisinde sendikal haklar konusuna yer verdi. İşten çıkarılan Hugo Boss işçileri fabrika yönetimini samimi olmaya ve sendikal haklara saygı duymaya çağırdı. 

Sendikal haklara karşı hukuksuzca tutumu uluslararası kuruluşların raporları ve mahkeme kararları tarafından da ortaya konulan Hugo Boss İzmir fabrikasının idari yönetimi, 3 ayda bir çıkan ‘Hugo Boss Magazin’ dergisinin son sayısını sendikal haklara ve örgütlenme özgürlüğüne ayırdı. Dergide, fabrika yönetiminin işçilerin örgütlenme ve sendikaya üye olma hakkına saygı duyduğu iddia edildi.  

Genel Müdür Joachim Hensch imzasıyla yayımlanan dergide “Hugo Boss, ILO ve Birleşmiş Milletler insan hakları ve işçi hakları hükümlerine ve böylece de ilgili olan ulusal mevzuat kapsamındaki çalışanların örgütlere katılma ve toplu anlaşmalar yapma hakkına saygı duymaktadır. Hugo Boss’ta çalışan herkesin örgütlere katılma ve katılmama konusunda özgür olduğunu ve Hugo Boss İzmir olarak her iki tarafın da bu doğrultudaki kararlarını koruduğumuzu vurgulamak isteriz. Örgütlenme özgürlüğünün uygulanması, yerel kanunlara ve yönetmeliklere göre değişir ancak temel ögeleri her zaman aynıdır: Sizin sesiniz, sizin tercihiniz ve sizin temsiliniz. Hugo Boss bu noktada tamamen tarafsız kalmakta ve bahsi geçen kararların hiçbirine müdahale etmemektedir” gibi ifadeler yer aldı. 

İŞTEN ÇIKARMA VE BASKI DEVAM EDİYOR

Dergisinde bu ifadelere yer veren Hugo Boss yönetimi 2013 yılından bu yana TEKSİF’e üye olan yüzlerce işçiyi işten attı. İşten atmalar yakın zamanda da devam ederken, bir çok işçi de açtığı işe iade ve sendikal tazminat davalarını kazandı. İçeride çalışan sendika üyesi işçiler de gazetemize konuşarak vardiya yerlerinin değiştirildiği ve baskıya uğradıklarını dile getirdiler.

Yakın zamanda işten çıkarılan Süleyman Budak isimli işçi, Hugo Boss yönetiminin samimi olmadığını ifade ederek “Eğer bu dergide yazdıkları şekilde olsaydı ne ben ne de diğer arkadaşlar işten çıkarılmazdı. Biz son ana kadar şeflerimizin baskısına maruz kaldık. İstifaya zorlandık. Sendika noktasında ısrar edince de hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldık. Sekiz yıllık işçiydim ben. Bu yaptıkları hep göstermelik. Bu şekilde ise sendikaysa masaya oturmalılar. Biz mücadelemizi hukuk yoluyla sürdürüyoruz. Haklılığımızı mahkemenin de ortaya koyacağını düşünüyorum. Halen çalışan arkadaşlarıma da seslenmek istiyorum. Üye olmayan arkadaşları da üye olmaya davet ediyoruz. Haklarınıza sahip çıkın ancak birleşirsek mücadelemizi kazanabiliriz” dedi. 

FLA RAPORUNDA DA YAZDI

Öte yandan Hugo Boss’un İzmir fabrikasında incelemede bulunan Adil Çalışma Örgütü de (FLA) hazırladığı raporda fabrikada sendikal hakların çiğnendiğini ortaya koymuştu. Fabrikanın denetim sisteminin güvenilir olmadığının ve işten çıkarmaların sendikalar örgütlenmeden kaynaklı olduğunun ifade edildiği raporda ayrıca yönetimin değişmesine rağmen sendikaya yaklaşımın değişmediği de vurgulanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Arkeolojik sit alanına iki termik santral

SONRAKİ HABER

Sultançifliği'nde bir polis beylik tabancasıyla intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...