17 Mayıs 2016 19:35

Teklifin ilk maddesinin oylamasında 350 evet 148 hayır oyu

AKP’nin Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesine ilişkinoylama sonlandı. 531 milletvekili oy kullandı 350 evet , 148 hayır oyu çıktı

Paylaş

HDP'yi Meclis dışına itmeyi amaçlayan AKP’nin Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesine ilişkin gizli oylama 23.26’da sona erdi. Oylama sırasında gizli oylama olmasına bazı AKP’lilerin oylarını kabine girmeden ve kimi partililere göstererek, kullandığı görüldü. Bu durum karşısında Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, sık sık uyarılarda bulundu. 

Oy verme işleminin ardından oy sayımı ve dökümü işlemlerine geçildi. Oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Birinci maddenin oylamasının sonucu şöyle oldu:

Evet: 350 
Hayır: 148 
Çekimser: 5 
Boş: 27 
Geçersiz: 1

Teklif maddelerinin görüşülmesine dair ilk oylama da ise şu sonuçlar çıkmıştı:

Evet: 348 
Hayır: 155 
Boş: 25
Çekimser: 8 

AKP'nin HDP'yi Meclis dışında bırakmak amacıyla getirdiği Anayasa değişikliği teklifinin tüm maddelerinin görüşülmesinin gizli oylamada 348 oyla kabul edilmesinin ardından iki maddeden oluşan teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelere geçildi.

AKP'nin teklifinin birinci maddesi şöyle: "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve Mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalan bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83'üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on beş gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciye iade edilir."

Teklifin birinci maddesine ilişkin olarak, milletvekillerine 10'ar dakika söz hakkı verildi. İlk sözü HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar aldı. 

Sancar, tartışılan teklifin Anayasa değişikliği olmadığını, "dokunulmazlıkların kaldırılması" adı altında bir darbenin hayata geçirildiğini söyledi. Sancar, HDP'nin "dokunulmazlıkların kaldırılması" noktasında getirmiş olduğu öneriyi de hatırlattı.

SANCAR: GEÇİCİ MADDE İLE SAVUNMA HAKKI GASP EDİLİYOR

Teklifin Anayasa'ya, hukukun evrensel değerlerine ve taraf olunan insan hakları sözleşmesine aykırı olduğuna dikkat çeken Sancar, "Geçmişe dönük bu düzenleme ile kazanılmış hakkın gaspını tercih ettiniz. Fezlekesi olan her milletvekili ayrı ayrı savunma hakkına sahip olur. Her milletvekilinin bu kurul önünde kendini savunma hakkı vardır. Bu hakkı geçici madde yöntemi ile gasp ettiniz. Geçici madde yöntemine darbeciler tercih ettiği bir yöntemdir. Yapmakta olduğunuz şey zaten darbe teşebbüsüdür. Meclis'te HDP'yi tasfiye etmek, Meclis'i devre dışı bırakmak, darbecilerin de yaptığı budur" diye konuştu. 

SANCAR: 30 YIL HUKUK HOCALIĞI YAPTIM BÖYLE FELAKET İDDİANAME GÖRMEDİM 

Teklifin komisyona getirilme aşamasından sonra HDP'liler hakkındaki fezlekelerin hızla Meclis'e getirildiğine dikkat çeken Sancar, fezlekelerin tamamına dair gerekçelerin milletvekillerinin yapmış olduğu açıklamalar olduğunu ifade etti.

Sancar, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Ben 30 yıl hukuk hocalığı yaptım, pek çok iddianame inceledim fakat gerçekten bu dönemde gördüğüm iddianameler kadar felaket, feci iddianame görmedim. Kendimle ilgili hazırlanan iddianameye aklım ermiyor. Diyorum ki bu fezlekeleri hazırlayan, iddianameleri hazırlayan savcılar içinde benim bir nebze emeğim olanlara bu emeği helal etmiyorum. Başkana, krala itaat için hukuku bu kadar rezil duruma düşürmeyi, emeklerimi sizlere bunun için helal etmiyorum." 

'KORKUDAN KURTULMAK İÇİN HDP GÜNAH KEÇİSİ YAPILIYOR' 

Sancar, HDP'nin dokunulmazlıkların kaldırılması noktasında korkusunun olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim korktuğumuzdan söz ediyorsunuz ama en büyük korkunun sizlerde olduğu belli. İşlenmiş o kadar çok suç var ki hangilerini sayalım? Suriye savaşında rolünüzü mü sayalım, yolsuzluk iddialarını mı sayalım? Hangi birini sayalım? 'En büyük suçlar, gerekli olanı değil, fazla olanı elde etmek için işlenir' diyor bir düşünür. 'Bir alyanstan başka bir varlığım yok, bundan fazlası gelirse bilin ki haram yemişim.' diyen bir muhterem beyin burada tekrar değerlendirilmesini sizlere bırakıyorum. Eğer çok fazla haram yenmemişse bu varlıklar nasıl oluşmuştur? Peki, Suriye savaşında üstünü örtemediğiniz suçlar? Demek ki iktidarın fazlasını istediniz, malın, mülkün, varlığın fazlasını istediniz, onun için çok suç işlediniz. Korkan biz değiliz, korkan sizlersiniz. 

Bu korkuyu atlatmak için, korkudan kurtulmak için bizleri günah keçisi hâline getirmek istiyorsunuz. Oysa bizlerin bir korkusu yok, bunu biliyorsunuz. Kaç partimiz kapatıldı bugüne kadar? Milletvekillerimizden kaçı hapsedildi, hatta katledildi, kaç tane parti görevlimiz katledildi? HDP'de siyaset yapmaya karar veren bir kişinin herhangi bir şekilde bunlardan korkması düşünülemez, söz konusu olamaz. Aslolan, sizlerin korkusudur. Sizler bu korkuyu atlatmak için, bu korkudan kurtulmak için başkanlık sistemini getirmeye çalışıyorsunuz ve bunu getirmek için de durmadan yeni suçlar işliyorsunuz. Bu yeni suçların üstünü örtmek için de güya bizi günah keçisi olarak seçiyorsunuz. Boşunadır bunlar. Boşuna uğraşıyorsunuz."

Sancar'ın ardından MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, söz aldı. 
CHP ve AKP'lilerin de maddeye ilişkin konuşmalarının ardından son olarak HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, teklifin birinci maddesine ilişkin söz aldı. 

Dora, teklifle birlikte milletvekillerinin savunma hakkından mahrum kalacağı uyarısı yaparak, "Milletvekillerinin siyasi düşüncüleri nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılması çoğulcu demokrasi açısından kabul edilemezdir. Anayasa'ya eklenecek bu geçici maddeyle mevcut dosyalar bakımından milletvekillerinin dokunulmazlıklarını bir kalemde topluca kaldıran kanun teklifi, Anayasa ve İç Tüzük'te öngörülen güvenceleri tamamen devre dışı bırakmaktadır" dedi. 

Konuşmaların ardından maddeye ilişkin önergelerin görüşülmesine geçildi. Önergeler komisyon tarafından kabul edilmezken, milletvekilleri önergeler üzerine söz aldı. 

FIRAT'TAN AKP'LİLERE UYARI: GÜN GELİR İKTİDAR BİTER HESABINIZ DÜRÜLÜR

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP'nin parti programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşması sırasında AKP sıralarından kendisine dönük 'O dönem sen vardın' seslerinin yükselmesi üzerine Fırat, "Saray'a yaltaklanmak için bunun bir faydası yok. O zaman vardım ama baktım yanlış yola gidiyorsunuz eyvallah dedim ayrıldım. Şimdi sizde birilerinin alanlarını daraltmaya çalışıyorsunuz. Unutmayın devran bir gün döner bu iktidar da biter. O zaman mal varlığı şeffaflığı gündeme gelir ve o zaman hesabınız dürülür" yanıtı verdi.

Maddeye ilişkin önerge görüşmelerinin ardından birinci maddenin oylamasına geçildi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

'6 yaşındaki çocukla evlenilir' diyen yazara protesto

SONRAKİ HABER

Liman-İş sendikası bastırdı İzmir Limanı planı değişti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...