17 Mayıs 2016 17:28

Devletin kiralık işçiliği

Orman Genel Müdürlüğü’nde 6 ay süre ile fidan dikiminde çalışacak işçiler kurayla belirlenecek.

Paylaş

Murat GÜLTEKİN
Malatya

OGM ve İŞKUR ortaklığıyla TYP (Toplum Yararına Proje) sistemi kapsamında açılan 150 kişilik kontenjan için 2500’ün üzerinde başvuru yapıldı. İşsizlik nedeniyle başvurmak zorunda kaldıklarını anlatan işçiler, kendilerine dayatılan koşulları “Kölelikten beter. Bu da devletin kiralık işçiliği” dediler. 

Orman Genel Müdürlüğü Dilek Fidanlık İşletmesinde yapılan kura çekimlerinde görüştüğümüz işçilerden Emrah Ağçelik, daha önce proje kapsamında okulda hademe olarak çalışmış. Ağçelik “Devlet artık kadrolu çalışan istemiyor. Okullarda öğretmenleri de bu şekilde çalıştırmanın hesabını yapıyor diye düşünüyorum. Ben geçen yıl Hak-İş’e üye oldum. Belki bir araya gelebilirsek bir statü kazanabiliriz diye ama sendikada hiçbir çalışma yürütmedi. Ama biz işçilerin muhakkak örgütlenmemiz ve bir araya gelmemiz, ortak mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

TYP sisteminin kölelikten farkı olmadığını söyleyen Emrah Ağçelik şunları söyledi: “Kiralık işçilikten daha kötü bir uygulama, bu da bir nevi devletin kiralık işçiliği diyebiliriz. İŞKUR’a başvuru yapıyorsun, kura çekiliyor. Kurada adın çıkarsa 6 ay, 9 ay gibi bir süre çalışıyorsun. Eğer kurada çıkmazsan arkana bakarak dönüyorsun. Bizim servis imkanımız yoktur, yemek imkanımız yoktur, iş güvencesi yok, iş kanununa göre hiçbir hakkımız yoktur. Ayda iki gün ücretsiz izin var, birde maaş alıyoruz. İş kanununa göre böyle bir çalışma sistemi yok. Statümüz yok. Sendikalarda elini taşın altına koymuyor.”

ÖNCEKİ HABER

İlk tur sonucu referandum aralığında: 348 Evet, 155 Hayır

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri sordu:Adalet nerede? Kayıplarımız nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...