17 Mayıs 2016 17:14

İlk tur sonucu referandum aralığında: 348 Evet, 155 Hayır

AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili yasa teklifinin ilk üç maddesinin görüşülmesi için yapılan gizli oylamada 348 'Evet' oyu çıktı.

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Meclis Genel Kurulu’nda dokunulmazlık teklifinin ilk oylaması yapıldı. Odağında HDP milletvekillerinin bulunduğu dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi için ilk tur oylama TBMM Genel Kurulu’nda yapıldı. İlk tur oylamada 348 kabul, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekili çekimser oy kullanırken, 25 oy da boş olarak sayıldı. 13 Milletvekili ise Meclis’e gelmedi. Bu tabloya göre dokunulmazlıkların kaldırılması referandum aralığında görünüyor.

Partilerin sandalye dağılımı şöyle: AKP 317, CHP 133, HDP 59, MHP 40 ve Bağımsız 1.

‘PARLAMENTER DEMOKRASİNİN SARAY BAHÇESİNE GÖMÜLMESİN’

HDP’nin “terörle mücadele” adı altında Meclis’ten tasfiyesini amaçlayan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişiklik teklifinin ilk turu Meclis Genel Kurulu’nda yapıldı. Teklifi eleştiren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP’lilerin vereceği oyun “parlamenter demokrasinin sarayın bahçesine gömülüp gömülmeyeceğini göstereceğini” söyledi.

Milletvekillerin dokunulmazlıklarını kaldırılmasını içeren anayasa değişiklik teklifinin ilk turu Meclis Genel Kurulu’nda yapıldı. Geç saatlerde başlaması beklenen görüşme, HDP’nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoruyu çekmesi nedeniyle daha erken başladı.

AKP’lilerin daha çok kulislerde olduğu, oylama ya da kendi partilerinden biri konuşurken Genel Kurula girdiği görüşmeler sırasında, HDP’li kadın vekillerin “tarihi bir günde hatıra” fotoğrafı çektirmeleri dikkat çekti.  Bakanlar Kurulu sırasının da adeta boş olduğu görüşmeler, komisyon görüşmelerine kıyasla oldukça sakin geçti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bir süre katıldığı görüşmeler sırasında hükümet sırasına değil, AKP’li vekillerin yanına oturması dikkat çekti. 

MHP BİLDİK MHP

MHP adına konuşan Mehmet Parsak, HDP’yi hedef aldığı, ırkçı söylemleri içeren konuşmasında, “teröre yardım ve yataklık eden milletvekili olmaz, dokunulmazlık zırhına bürünemez” dedi. Parsak “Geçici de olsa bir çözüm getireceği için teklifi desteklediklerini” söyledi. 

‘DOKUNULMAZLIK BAHANESİ İLE TASFİYE’ 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise “dokunulmazlık kılıfı altında halk iradesinin tasfiyesi, Meclis’in feshedilmesidir” dedi. Türkiye siyasi tarihinin en önemli oturumunu gerçekleştirdiklerini kaydeden Baluken, bu görüşme ile parlamenter demokrasinin geleceğinin belirleneceğini söyledi. 

Bu teklifin geçmesinin,  siyasal ve toplumsal yaşam üzerine yansımaları olacağını  dile getiren Baluken, “teklif bırakalım demokrasi ve şeffaflaştırmayı demokrasiye karşı darbe içermektedir” diye konuştu.

Dokunulmazlıkların bu şekilde kaldırılmasının “saray darbesi” olduğunu kaydeden Baluken, tek sesli, tek parti tek adam diktatörlüğünün amaçlandığını da dile getirdi.  Bu teklifin totaliter rejim dayatması olduğunun da altını çizen Baluken, “bunun Erdoğan ve saray için hayat mayat meselesi olduğunu” ifade etti.

HDP’nin hedef alınmasını, “Seni başkan yaptırmayacağız” süreci ve Erdoğan’ın başkanlığının engellenmesiyle bağlantılandıran ve 7 Haziran, 1 Kasım seçimleri ve o günden bugüne gelişmeleri aktaran Baluken,  tüm öldürmelere, saldırı ve baskılara rağmen HDP’nin engellenemediğini de söyledi. Dokunulmazlığın başkanlık planlarının son sahnesi olduğunu da kaydeden Baluken, CHP’nin tutumunu da eleştirdi. 

CHP NE TUTUM ALACAK?

CHP’nin tarihi bir sınavla karşı karşıya olduğunun altını çizen Baluken, “CHP’nin vereceği oy parlamenter demokrasinin sarayın bahçesine gömülüp gömülmeyeceğini gösterecektir” dedi.  Baluken CHP’nin “anayasaya aykırı gördüğü bir teklife onay vermesi kendisi ile de çelişmesidir” diye konuştu.

Baluken bu oylamanın, anayasayı, halk iradesini esas alan tüm milletvekillerine tarihi bir hatırlatma olduğunun da altını çizdi.

AKP’LİLERE, ‘SESSİZ KALMAYIN’ ÇAĞRISI 

Baluken AKP’li milletvekillerine de seslenerek, “dünyanın bütün acılarının çekilmesinin nedeni kötü insanlar değil, iyi insanların sessizliğidir” diyerek, AKP’lilerin sessiz kalmamasını istedi. “Tek adam rejiminin nelere yol açacağının en yakın tanığı sizlersiniz” diyerek AKP kurucu üyelerinin bir bir nasıl tasfiye edildiğini anlatan Baluken, “Yüzde 49,5 oy almış başbakanın bir saatlik sürede tasfiyesine seyirci mi kalacaksınız”  dedi.

HDP üzerinden kaosun ve çözümsüzlüğün, savaşı daha da derinleştiren, her gün ölüm getiren savaş konseptine dikkat çeken Baluken, “freni boşalmış kamyon gibi ülkemizin, halkımızın daha da derine sürüklenmek isteniyor” dedi. Baluken, darbeye karşı direnmenin farz olduğunu da dile getirdi. 

‘ÇÖZÜM DEĞİL’ 

DEP’lilerin Meclis’ten tasfiye edildiği 2 Mart 1994’ü hatırlatan Baluken, bunun çözüm olmadığını, şimdi de HDP’nin asla teslim alınamayacağını söyledi.  Merve Kavakçı olayını ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in “bu kişiye haddini bildirin” sözüne atıf yapan Baluken, bugün de aynısının yapılmak istendiğini söyledi. Devirdikleri çözüm süreci masası ile ülkeyi savaş meydanına çevirenlere teslim olmayacaklarını belirten Baluken,  önceki darbelere nasıl direndilerse, bugünkü darbeye de aynı şekilde direneceklerini söyledi. 

‘AKP ŞANTAJ OLARAK KULLANIYOR’

CHP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise uzun uzun yapılan değişikliği eleştirdi. AKP’nin dokunulmazlıkları, konjonktür olarak şantaj malzemesi yaptığını ifade eden Teczan, bugün ortaya çıkmamış, bir ay ya da altı ay sonra ortaya çıkacak suçun ne olacağını sordu. 

“Fiilen anayasayı ihlal eden bir yapı korunurken, güya terörle mücadele için getiriliyor. Güya bizi, milleti kandıracaklar” diyen Tezcan,  AKP’nin teröre yataklık yaptığını söyledi. Çözüm sürecine değinen Tezcan, “ o süreçte pazarlık, ‘ver başkanlığı al özerkliği’ pazarlığı yapıldı” dedi. 

AKP’ye, “kazdırdığınız hendekleri, döktürdüğünüz kanların, şehitlerin vebalini bu tasarı kurtarmaz” diyen Tezcan, CHP olarak her zaman ilkesel tutum içinde olduklarını savundu. 

‘SARAY BAŞIMIZIN TACI’

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da “tarihi bir oturuma şahitlik ediyoruz” diye nitelendirdiği dokunulmazlık teklifinin kabul edilmesinden sonra, “el mi yaman bey mi yaman görelim” diye konuştu. HDP’lileri hedef alan Turan,  “Kandil’den izin almadan konuşamayanlar ‘saray darbesi’  diyor. Ben de hadi oradan diyorum. Sizin saray dediğiniz bizim başımızın tacıdır” diye konuştu. Turan HDP’lilere edata dalga geçercesine “Korkmayın, sadece yargılanacaksınız”  diye seslendi.  

‘CHP’NİN OYU BELİRLEYİCİ’

CHP’nin “evet” mi, “hayır” mı diyeceğinin belli olmadığını, genel başkanın “evet” demesine rağmen, “hayır” diyen milletvekilleri olduğunu belirten Turan, “Evet derseniz referanduma gitmeden dokunulmazlıkları kaldırır, yolumuza devam ederiz” dedi. CHP’nin oylamada belirleyici olduğunun altını çizen Turan, “evet derseniz dokunulmazlık kalkar, hep beraber yargıya gideriz, hayır derseniz kalkmaz” diye CHP’lilere seslendi. 

Konuşmaların ardından 20 dakikalık soru cevap oldu. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Başbakan adayı” olduğunu göstermek istercesine sert konuştu. 

Konuşmaların ardından teklifin geneli üzerindeki oylamaya geçildi. (Ankara/EVRENSEL) 

 

ÖNCEKİ HABER

Vapurdan denize düşen kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Devletin kiralık işçiliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa