18 Mayıs 2016 00:50

Futbol düdüğü Soma için çaldı

Soma Katliamı’nın 2. yılında Kadıköy'de utbol turnuvası düzenlendi. Takımlar sahaya baretleriyle, üzerinde Soma yazan formalarıyla çıktılar.

Paylaş

Rojhat TURGUT
İstanbul

Bu şiir kömür kokar
kapkara buram buram kömürdür
dağlar nehirler göller tren yolları
bir yarım asrın ipe dönmüş insanları
kederleri ümitleri buruk boyunları ile
bu şiirden geçerler
    İlhan Berk

Soma Katliamı’nın 2. yılında ülkenin birçok yerinde faillerin cezalandırılması ve insanca çalışma koşulları için eylem ve etkinlikler olurken, Kadıköy’de de katliamın 2. yılı anısına İlhan Berk’in yukarıdaki dizelerinden esinlenip kömür kokan oyunlar oynandı. “Başka bir futbol, başka bir dünya mümkün” diyerek bir araya gelen takımlar sahaya baretleriyle, üzerinde Soma yazan formalarıyla çıktılar. Turnuvaya Amedspor Barikat, Forza Yeldeğirmeni, Dersimspor Direniş, Nikola Tesla, Kızıldeliler, Kadim Yürüyüş, Emekspor ve Qırıx takımları katıldı.

ALTERNATİF TURNUVA

Turnuvanın düzenlenmesine öncülük eden Forza Yeldeğirmeni’den Kadim, katliamın yıl dönümünde neden bir futbol turnuvası düzenlendiği sorusuna “Birçok etkinlik yapıldı zaten; yürüyüş, basın açıklaması, salon etkinliği vs. Bizler de Forza Yeldeğirmeni olarak 3 yıldır futbol oynuyoruz. Bu yüzden Soma’yı biraz daha sporun, spor camiasının, sporla uğraşan insanların gündemine sokmak istedik. Onların taleplerini, emek sömürüsünü, taşeronlaştırmayı gündemleştirmek ve bunu kadın, erkek ayrımının olmadığı, rekabete, ayrımcılığa dayanmayan bir turnuvada yapalım istedik ve bu turnuvayı düzenledik’’ diyor. Turnuvanın kazananına verilecek herhangi bir ödül bulunmuyor. Yani turnuvaya tam anlamıyla futbol oynamak için gelmiş herkes.
Qırıx takımının oyuncuları, turnuvaya Forza Yeldeğirmeni’nin referansıyla katıldıklarını söyledikten sonra “Elimizden başka bir şey gelmediği için, en azından Soma’nın anısına yapılan bu turnuvaya katılalım dedik” yorumunda bulunuyorlar.

TEPKİMİZ FUTBOLLA DİLE GELİYOR

Nikola Tesla takımından Fidan, turnuvaya katılımını şöyle açıklıyor: “İnsanların bulundukları her alanda ses çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Biz de spor yapıyoruz, futbol oynuyoruz.”
Sormadan edemedik, “Neden takımın adı Nikola Tesla” diye. Başta elektrik mühendisleri odası olarak katılmak istemişler ancak öyle olmayınca ve hâlâ elektrik mühendislerinin ağırlıklı olduğu bir takım oldukları için Edison-Tesla tartışmasında saflarını Tesla’dan yana belirlemişler.
Dersimspor Direniş, Kadim Yürüyüş ve Amedspor Barikat ise endüstriyel futbola karşı böyle bir turnuvanın önemine vurgu yapıyorlar. Kadim Yürüyüşten Yunus, günümüz futbolunun hırsı körüklediğini ancak bu turnuvanın ise öyle olmadığını söylüyor.
Emekspor oyuncusu Bahar ise turnuvanın en çok eğlenen oyuncularından birisi. Futbolu sadece erkeklerin oynadığı bir oyun olmaktan çıkarmak için turnuvaya katıldığını söyleyen  Bahar’ın neşesinin sebebini ise sonradan öğreniyoruz. Daha önce hiç kadın-erkek karışık futbol oynamamış olan Bahar, arkadaşlarının kendisini dışlamadığını ve eşit bir şekilde rekabet hırsına kapılmadan oynamalarının kendisini sevindirdiğini söylüyor.

BORSADA DEĞİL ARSADA

Amedspor Barikat’tan Serdar, “Biz zaten kendi aramızda ve devrimci taraftar gruplarıyla beraber oynadığımız için öyle şeyler olmuyor” diyor. Devrimci taraftar gruplarıyla oynamış olsa bile o da ilk defa bu turnuvada kadınlarla beraber futbol oynamış. Borsada değil arsada futbolu savunduklarını söyleyen ve finalde Dersimspor’a yenilen Amedspor sessizce sahayı terk ediyor.
Dersimspor Direniş’ten Ozan’la konuşuyoruz. “Neden kadın oyuncunuz yok” diye sorunca ‘‘Yaw abê yok ha, inan 20 kişiyi aramışız ama kimse gelmiyor” diyor. Turnuvanın farkını ise ben sormadan kendisi anlatıyor, “Endüstriyel olmaması, maçtan çıktıktan sonra da dayanışmanın sürecek olması bizim için önemli. Zaten diğer takımlarla da sırf rakip değil arkadaş da oluyoruz”.

ÖNCEKİ HABER

AYM'den Baransu'nun başvurusuna ret

SONRAKİ HABER

Antep'te polis Demokratik Ulus’a terminalde el koyuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...