17 Mayıs 2016 11:04

RES karşıtları, Çevre Bakanlığına görevini hatırlattı

Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi, Çeşme Germiyan'daki RES'lerle ilgili yargı kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

Paylaş

Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi, Çeşme Germiyan'daki RES'lerle ilgili yargı kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

Ege Bölgesindeki rüzgar enerji santrallerinin (RES) yaşam alanlarındaki yıkıcı etkilerine karşı mücadele eden ekoloji örgütlerince geçtiğimiz günlerde oluşturulan Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi, Germiyan RES'lerine verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için açılan davada İzmir 4. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı.
Mahkemenin kararında Danıştay 14. Dairesinin ÇED yönetmeliğindeki bazı maddeleri iptalini dayanak yaptığını ifade eden İnisiyatif, Danıştayın “Rüzgar ve güneş enerji santrallerinin (…) kurulu güçlere ilişkin alt ve üst sınırların, herhangi bir nesnel ve teknik gerekçeye dayanmadığı, bu sınırların çevreye olan etkilerinin değerlendirilmesine yönelik bir rapor, uzman görüşü ya da somut bilgi veya belge bulunmadığı anlaşıldığından, söz konusu değişikliklerde bu yönden hukuka uyarlık görülmediği" gerekçesinin son derece açık olduğunu dile getirdi.

ÇED SÜRECİNE HALKI DAHİL EDİN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, yasaların kendisine yüklediği görevini yerine getirmeye ve Anayasa’nın 56. Maddesine uymaya ve ülkenin dört bir yanında yaşama hakkını savunan halkın haklarını iade etmeye çağıran İnisiyatif, artık uygulanamaz hale gelen ÇED sürecinin prosedür olmaktan çıkarılarak, halkın ve yerel dinamiklerin kendi yaşam alanları üstünde söz sahibi olmasını sağlayacak bir şekle büründürülmesini istedi. İnisiyatif  AKP hükümetinin sermayeye rant aktarma aracı haline gelen enerji politikalarını da eleştirdi; "Yenilenebilir/temiz enerji maskesi altında doğanın, ekonomik-sosyal-kültürel ve tarihi varlıkların, yerelden kalkınma iradesinin hızla ve geri dönüşü olmayacak biçimde tahrip ve yok edilmesini önlemek, tüm canlıların yaşam hakkını ve yaşam alanlarımızı RES talanına kaşı savunma mücadelemizi hem hukuksal hem toplumsal alanda güçlendirerek sürdürmeye devam edeceğiz." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

THY uçağı kuş sürüsüne çarpınca 3 uçak pisti pas geçti

SONRAKİ HABER

Karaman’da üniversite öğrencilerini taşıyan midibüs devrildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...