17 Mayıs 2016 10:09

'Devlet, gözetimindeki çocukları bile koruyamıyor'

Ankara Baro Başkanı Hakan Canduman, Türkiye’de devletin kendi gözetiminde bulunan çocukları bile koruyamadığının bir kez daha görüldüğünü belirtti.

Paylaş

Ankara Baro Başkanı Hakan Canduman, Türkiye’de devletin kendi gözetiminde bulunan çocukları bile koruyamadığının, AFAD’ın Nizip Mülteci Kampı’nda 30 çocuğun istismar edilmesi olayıyla bir kez daha görüldüğünü söyledi. Canduman, olaydan haberdar edilmesine rağmen basına yansıyana kadar davaya müdahil olmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na da tepki gösterdi.

Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) bağlı Nizip Mülteci Kampı'da 30 erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunulmasının ortaya çıkmasının yankıları sürüyor. Ankara Barosu üyesi avukatlar, Adliye önünde konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduman, “Sığınmacı ve göçmen çocuklar her türlü istismara açık ve yasaların sağladığı haklara erişemiyor. Devleti, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına dair Sözleşmenin 22. maddesindeki yükümlülüklerine uygun davranmaya çağırmıştık. Bu madde ile imzacı tüm devletler, kendi topraklarında mülteci olan çocukların haklarının gözetilmesine uymakla yükümlüdür ve asgari standartları sağlamak durumundadır. Ancak Nizip Mülteci Kampın'da  30 erkek çocuğuna 3 ay süreyle kampta kalan temizlik görevlisinin cinsel istismarı, bir kez daha devletin kendi gözetimindeki çocukları koruyamadığını gösterdi” dedi.

Yaşanan olaylar sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın tutumunun da içler acısı olduğunu söyleyen Canduman, söz konusu cinsel istismar olayı mahkemece iletilmesine rağmen Bakanlığın basına intikal edene kadar hiç bir girişimde bulunulmadığını ifade etti. Hakkında koruyucu ve destekleyici  tedbir kararları uygulanmayan, yaşadıkları travmaya rağmen psikolojik destek alamayan çocuk ve ailelerinin yalnız bırakıldığına dikkat çeken Canduman, “Ne önleyici ne de onarıcı hiçbir mekanizmanın devreye sokulmadığı mevcut koşullarda maalesef hiçbir çocuğumuz güvende kabul edilemez. Biran önce idari alt yapı oluşturulup eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir. Ankara Barosu olarak Nizip'teki çocuklarımızın yanında olacağız ve davayı takip edeceğiz. Görevlerini ihlal eden kamu görevlilerinin idari ve yargısal denetim dışında bırakarak aklanmalarına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vali yardımcısı, makam odasında intihar girişiminde bulundu

SONRAKİ HABER

Trabzonspor'da 3. Ersun Yanal dönemi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa