16 Mayıs 2016 10:58

Yaş çay fiyatı açıklandı : 1.90 kuruş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 1 milyon üreticinin merakla beklediği 2016 yılı yaş çay fiyatını açkladı

Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 1 milyon üreticinin merakla beklediği 2016 yılı yaş çay fiyatını açıkladı.

Üreticiye yaş çay için 1.77 lira taban fiyat ve 13 kuruş destekleme primi ile kilo başına 1.90 lira ödeme yapılacak. Yaş çaya geçen yıl 1.58 lira taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1.70 lira ödeme yapılmıştı.

1.90'I AÇIKLADI 'HAYIRLI OLSUN' DEDİ

Yeni ürün yaş çay fiyatının açıklanması nedeniyle düzenlenen törene katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çay yaş taban fiyatının belirlenmesinde bütün dengeleri dikkate almak zorunda olduklarını öne sürerek: “Ülke ekonomisi ve karşı karşıya bulunduğumuz tabloları biliyorsunuz. Dünya ve bölgedeki gelişmeler biliniyor. Enflasyon rakamları ortada. Burada esas mesele alın teri, göz nuru, el emeği. Eli nasırlı üreticiler bin bir zahmetle bu ürünü hem yurt, hem dünya piyasasına sunma noktasında bu hizmeti gerçekleştiriyorlar. 2016 yılı yaş çay alım fiyatını yüzde 12.03’lük artışla 1.77 TL olarak belirledik. Enflasyonun yüzde 6.5 olduğu dikkate alınırsa verilen bu zammın ne anlama geldiğini tahmin edersiniz. 13 kuruşluk destekleme primi ile toplamda kilogram başı 1.90 TL ödeme yapacağız. Bu fiyatın üreticilerimiz ve sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ÖZEL SEKTÖRE 'ÇAYI DEĞERİNDE ALIN' DEDİ

Özel sektör çay temsilcilerine de seslenen Çelik, “Herkesin çayı değerinden alması gerekiyor. Buna dikkat edeceğiz. Bu son derece önemli. Bir emek sarf ediyoruz. Bunu kimsenin gözardı etmemesi gerekiyor. Bir diğer konu ise ödemelerin makul bir süre içerisinde olması önem arzediyor. Para dışında bir ödeme aracına başvurulmaması önemli. Bindiğimiz dalı kesmeyelim. Üretici ile sanayiciyi birbirinden ayırmak sözkonusu değil. Üretici, sanayici biri olmadan diğeri olmuyor. Bu üç hususta özel sektörümüzün hassasiyetini hatırlatıyorum. Eli nasırlı üreticilerimizin mağduriyetinin orta ve uzun vadede aslında sanayicimizin mağduriyeti olduğu noktasında da hemfikir olduğumuz inancı içeirisindeyiz" diyerek konuşmasını tamamladı. (DHA)

 

(DHA)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak T Tipi Cezaevinden haber yok

SONRAKİ HABER

‘Savaşa karşı kadınlar 1 arada’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...