16 Mayıs 2016 10:49

Şırnak T Tipi Cezaevinden haber yok

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağının ve ablukanın başladığı günden bu yana iletişim ve görüş hakları kesilen mahpuslardan iki aydır haber alınamıyor.

Paylaş

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağının ve ablukanın başladığı günden bu yana iletişim ve görüş hakları kesilen, ağır hasta ve yaralı oldukları halde tedavileri yapılmayan mahpuslardan iki aydır haber alınamıyor.

Avukatların yaptığı başvuruya Şırnak T Tipi Cezaevi İnfaz Hakimliğinden “Kamunun kusuru yok. Ben yetkili değilim” yanıtı veriliyor. 

Şırnak 14 Mart’ta başlayan ablukayla birlikte şehre giriş çıkışlar iki ayı aşkın süredir yasaklanırken, kentte bulunan 800 kişi kapasiteli Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevindeki mahpuslarla da iletişim kesilmiş durumda. Cezaevinde 300’ü siyasi mahpus olmak üzere toplam bine yakın tutuklu ve hükümlü bulunuyor. 
Siyasi mahpuslar ile adli mahkumların iletişim ve görüş hakları dahil bütün haklarının elinden alındığı cezaevinden haber alınamıyor.

Tutuklu ve hükümlüler 8 Mart’tan bu yana telefon hakkını kullanamıyor. Yine 14 Mart’tan bu yana ise mahpuslar, aile ve yakınlarıyla görüşemiyor. Tutuklu yargılananlar duruşma tarihleri geçmesine rağmen mahkemeye çıkarılmazken, duruşmaların görülmesi için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) savunma haklarını dahi kullanamıyorlar. 

SÜRGÜN VAR, BİLGİ YOK

Tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumları ve ihtiyaçları konusunda avukatların başvurusuna rağmen hiçbir bilgi alınamazken, cezaevinde suların kesik olduğu ve kantinden alışveriş yapılmasına izin verilmediği bildirildi. Tutukluların avukatlarından edinilen bilgiye göre Cizre ve Silopi’deki saldırılarda yaralanan ve yaralı olarak tutuklanan kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tutukluların da aralarında bulunduğu cezaevinde revir çalışmıyor. Öte yandan Şırnak Devlet Hastanesine de hasta kabulü olmadığı için hasta mahpuslar ve yaralıların tedavileri yapılmıyor. 

Yine cezaevinde son dönemlerde özellikle siyasi mahpusların kaldığı koğuşlardan çok sayıda tutuklunun sürgün edildiği ve sürgün edilen tutukluların ailelerine nereye götürüldüklerine dair bilgi verilmediği öğrenildi. 

İNFAZ HAKİMLİĞİ: YETKİLİ DEĞİLİM

Bütün iletişim kanalları kesilen ve iki ayı aşkın süredir tecrit edilen Şırnak T Tipi Cezaevindeki müvekkillerinin yasal haklarını kullanmaları için infaz hakimliğine başvuru yapan avukatlara ise olumsuz bir cevap verildi. Yapılan başvuruyu İnfaz Hakimi, “Kamunun kusuru yok. Ben yetkili değilim” diyerek reddetti. (Şırnak/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Çocuğunuzun tablet kullanması zeki olduğunu göstermez

SONRAKİ HABER

Yaş çay fiyatı açıklandı : 1.90 kuruş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...