16 Mayıs 2016 10:40

Cam işçileri mücadelede kararlı

Mersin’de işe iade davasını kazandıkları halde işbaşı yaptırılmayan Şişecam işçileri, mücadele etmekte kararlı.

Paylaş

Mersin’de işe iade davasını kazandıkları halde işbaşı yaptırılmayan Şişecam işçileri, mücadele etmekte kararlı. İşçiler, kendilerine sahip çıkmayan Kristal-İş yöneticilerine de tepkili. 

Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan Şişecam Holdinge bağlı Paşabahçe, Trakya Cam ve Anadolu Cam fabrikalarında “daralma” adı altında Kristal-İş üyesi 34 işçinin işten çıkarılması sonrası işçilerin “Haksız yere işten atıldıkları” gerekçesi ile Mersin 2. İş Mahkemesinde açtığı davanın 3’üncü duruşması 6 Mayıs’ta görüldü. 28 işçinin işe geri iadesine karar veren mahkeme, 6 işçinin durumu için ise şahitler dinlendikten sonra karar verileceğini hükmederek, duruşmayı 16 Haziran’a erteledi. Mahkemenin verdiği karara rağmen Şişecam tarafından işe geri alınmayan işçiler, bütün arkadaşları işe iade edilene kadar mücadele etme kararı aldı. 

SENDİKA SUÇ BİRLİĞİ YAPTI

6 Kasım 2015’te haksız yere işten çıkarıldıklarını söyleyen işçilerden Yaşar Akkul, Kristal-İş ve Şişecam işverenlerinin masaya oturup sendikal hak arayanları işten attıklarını dile getirdi. İşten çıkarıldıktan bugüne kadar direndiklerini dile getiren Akkul, direnişi İstanbul’a taşıdıklarını, fakat İstanbul’da Kristal-İş Sendikası yöneticilerinin polis yardımıyla direnen işçileri sendika binasından çıkardığını anlattı. Buna karşı geri adım atmadıklarını söyleyen Akkul, “Daha sonra direnişimize küçük bir otobüs içinde devam ettik. Bir hafta sonra da çadır açarak devam ettik” dedi. 

Açtıkları çadıra da bir gün müsaade gösterildiğini daha sonra polislerce kaldırıldığını belirten Akkul, yılmadan İstanbul’da bulunan sivil toplum örgütleriyle birlik içinde direnişe devam ettiklerini aktardı. İstanbul’daki direnişlerinin nedeninin Kristal-İş Sendikasının “sarı sendika” tavrını kamuoyuna duyurmak olduğunu belirten Akkuş, “İstanbul’daki direnişimiz başarılı oldu. Halk Kristal-İş Sendikasının gerçek yüzünü gördü” dedi. 

‘KARAR TOKAT ETKİSİ YARATTI’

29 Mart tarihinden sonra direnişi Mersin’e taşıma kararı aldıklarını aktaran Akkul, Mersin’de direnişlerinin devam ettiğini ve 6 Mayıs’ta açtıkları işe iade davasını kazandıklarını söyledi. Davanın kazanılmasının zafer etkisi yarattığını belirten Akkul, “Kristal-İş Sendikasının ve işverenin anlaşarak haksız hukuksuz işten atmalarına mahkemenin verdiği karar tokat etkisi yarattı” dedi. Amaçlarının işe iadeleri olduğunu belirten Akkul, Kristal-İş yöneticilerine seslendi: “Bu girdiğiniz yoldan vazgeçin, kamuoyu sizi ‘sarı sendikacı’ diye anmasın.”
 
‘SADECE İŞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ’

Haksız yere işten atılanlardan Fatih Ataş ise Kristal-İş Genel Merkez yönetiminin de bu işten çıkarmalara alet olduğu için dava yolunu seçtiklerini belirtti. Mahkemeyi kazandıklarını söyleyen Ataş, mahkeme sonucunda ya işe iade edeceklerini ya da tazminat ödeyeceklerini belirtti. Amaçlarının tazminat olmadığının altını çizen Ataş, “Biz sadece işimizi geri istiyoruz” dedi. İş kazası nedeniyle sağ kolunda hasar oluştuğunu belirten Ataş, bu nedenle emekliliğine 10 yıl varken erken emekli edilerek işten çıkarıldığını aktardı. Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’ın “İşveren sizi haklı olarak işten attı” sözünü unutamadığını belirten Ataş, şöyle devam etti: “Bilal Çetintaş senin 10 senedir emekliliğin geçmiş bir an önce genel başkanlığı bırak. Çünkü vermiş olduğun bütün kararlar yanlıştır.”

'ANAYASA İŞVERENLERDEN YANA’

Direnişlerinin 190 gündür devam ettiğini belirten Turgay Taşar ise haksız yere işten çıkarılmalara karşı zafer kazandıklarını dile getirdi. Kazandıkları davaya rağmen işverenlerin kendilerini işe almayacağını ilettiğini söyleyen Taşar, “Ne yazık ki Anayasa işverenlerden yana olduğu için işe almama tazminatıyla bizi işe almayacaklar” dedi. İşten çıkarılmalarının sadece sendikal muhalefetten dolayı olduğunu dile getiren Taşar, sonuna kadar direneceklerini ve kimseye boyun eğmeyeceklerini söyledi. 16 Haziran’da yapılacak olan duruşmaya dikkat çeken Taşar, “Yine hep beraber omuz omuza birlik içinde direnerek haklarımızı alacağız” dedi.(Mersin/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Gemsiz'in yakınları: Katiller ortaya çıkarılsın

SONRAKİ HABER

Şırnak’ta obüs ve top atışları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa