16 Mayıs 2016 09:16

Dokunulmazlıklar yarın Mecliste görüşülecek

AKP’nin HDP’yi saf dışı bırakmak amacıyla Meclise getirdiği dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifi yarın görüşülecek.

Paylaş

AKP’nin HDP’yi saf dışı bırakmak amacıyla “dokunulmazlıkların kaldırılması” için Meclise getirdiği Anayasa değişikliği teklifi yarın Meclis Genel Kuruluna getirilerek, ilk tur oylaması yapılacak. Anayasa’ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi ise 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Anayasa değişiklik teklifi, iç tüzüğe göre diğer tasarı ve tekliflerden farklı şekilde görüşülüp, gizli oylamayla kabul ediliyor. Teklifin ilk tur görüşmelerinde maddeler üzerinde en fazla 7 değişiklik önergesi verilecek. Her değişiklik önergesi, ayrı ayrı görüşülerek oylanacak.

Teklifin birinci ve ikinci tur görüşmeleri arasında en az 48 saat geçme zorunluluğu bulunuyor. Anayasa değişiklik teklifinin iki tur görüşmelerinde maddelere geçilmesi, maddeler ve tümü üzerinde toplam 6 kez gizli oylama yapılacak. Birinci tur görüşmede maddelerine geçilmesi ve iki madde üzerinde 3 oylama, ikinci turda ise iki madde ile teklifin tümü üzerinde 3 oylama yapılacak. Verilecek değişik önergelerinin kabul edilecek olması halinde gizli oylama yapılacak, oylamada 330 oy aranacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Anayasa değişiklik teklifleri için Genel Kurula oy kabinleri yerleştirilecek. Birinci turda teklifin maddeleri oylanacak, ikinci turda maddelerin yanı sıra teklifin tümü üzerinde oylama yapılacak. 

Maddelerin veya teklifin tümü üzerindeki oylama sonucunda kabul oyunun 330’un altında çıkması halinde teklif düşmüş olacak. Teklifin 330 ila 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde ise teklif halkoyuna sunulmak üzere cumhurbaşkanına gönderilecek. Oylamada 367’den fazla kabul oyu çıkması halinde onaylanması ve Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere cumhurbaşkanına gönderilecek. Teklifte kritik oylama, ilk turda maddelere geçilmesi üzerinde olacak. 

İlk gizli oylama, teklifin kabul edilip edilmeyeceğini, hangi oy aralığında sonuçlanacağının ipucunu vermiş olacak.

HDP’DE BOYKOT YOK

AKP’nin teklifini “darbe” olarak değerlendiren HDP, boykot etme seçeneğini uzun süre tartıştı. Ancak MYK üyeleri ve milletvekilleriyle yapılan toplantılarda tüm seçenekler masaya yatırıldı. Masadaki seçeneklerden birisi de oylamayı boykot etme ve oylama sırasında Genel Kurulu terk etmek idi. Fakat AKP’nin demokratik siyasetini tasfiye politikalarını boşa çıkarmak ve görüşmelere ya da oylamaya katılmamanın diğer partililerden ret oyu vermeyi düşünen milletvekillerini etkileyebileceğinden hareketle bugünkü görüşmeye birinci tur oylamaya katılım sağlanacak. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Konyaspor-Beşiktaş maçı Çarşamba gününe alındı

SONRAKİ HABER

16 yaşındaki çocuk parmaklarını kıyma makinesine kaptırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...