Zam isteyen işçilere ‘Kepçe çalıştırırız’ tehdidi
Kızıltepe’nin Buğday Pazarı'nda uzun yıllardır yük taşıyan işçiler, istediği 1 TL'lik zam patronların "Kepçe çalıştırırız" tehdidiyle reddediliyor.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan ilçe Buğday Pazarı'nda çalışan yaklaşık 200 işçi, yeni iş makineleri alınınca işsizlikle karşı karşıya kaldılar. DİHA'nın haberine göre eskide ton başına 7 lira alan işçiler getirilen 4 kepçeden sonra ücretlerin 5 TL'ye düştüğünü belirtiyor. Geçim sıkıntısı, ekonomik sorunlar ve işsizlik baskısı altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan işçiler, 1 TL zam istekleri ise "kepçe çalıştırırım" tehdidiyle reddediliyor. Yıllardır pazarda ter döken işçiler, patron ve tüccarların vefasızlığından yakınıyor.
'ESKİDEN 100 TL KAZANIRDIK'
Pazarda çalışan 200 işçiden biri olan ve evin tek çalışanı, 5 çocuk babası Haco Oğuz, sabahın erken saatinde geldiği pazarda gece geç saatlere kadar çalıştığını dile getiriyor. Oğuz, "Hasat zamanlarında bazen 100 TL bazen de 150 TL kazanabiliyoruz. Şuanda hem hasat zamanının başlangıcı olmasından hem de pazara kepçelerin getirilmiş olmasından kaynaklı hemen hemen hiç iş yok diyebilirim. Eskiden bir kepçenin yaptığı bir işi 50 kişi yapar bütün aileler geçimlerini sağlardı. Şuan bir kepçe çalışıyor ve sadece bir kişi kazanıyor." diyerek ekmeklerine engel olan teknolojiden dert yandı. Oğuz, yıllardır emek verdiği pazar esnafına seslenerek, iş ve ücretlendirme konusunda düzenleme yapmalarını istedi.
'GÜÇLÜKLE GEÇİMİZİ SAĞLIYORUZ'
Her sabah erkenden pazara geldiğini ifade eden işçilerden 41 yaşındaki Osman Yüce de, hasat zamanında 3-4 ay çalışabildiklerini söylüyor. Yüce, hasat zamanı dışında başka bir iş ile uğraşamadığını belirterek, "Güçlükle ile geçimimizi sağlıyoruz. Kepçelerin gelmesi ile birlikte işimiz bitme noktasına geldi." dedi.
'İSTEDİĞİMİZ 1 TL'
15 yıldır Buğday Pazarı'ında işçilik yapan Mehmet Nur Şimşek adlı işçi ise, esnaf ve mal sahiplerinin ton başına aldıkları ücretti 5 TL'den fazla vermediğine dikkat çekerek, "Eskiden her yıl ton başına 1 TL zam yapılırdı. Yapılmadığı takdirde işçilere greve gider, istemlerini kabul ettirirdi. Ama kepçelerin gelmesi ile birlikte esnaf ve mal sahipleri işçilerin burada alternatifsiz olmadığını göstermek istediler. Birçok yerde ton başına 8 TL verilmekte. Biz 5 TL'ye bir ton ürünün taşımasını yaparken, kepçeler bu işlem için 3 TL alıyor. Şuanda pazarda 4 kepçe var ve biz işçiler bunlara karşı bir direniş veriyoruz. Tüccarlar kürek sallamadıkları halde ton başına 10 TL alıyor fakat bizim ücretlerimiz 5 TL'yi geçmiyor. Biz 10 TL olsun istemiyoruz, 6 TL yapsınlar, işçiler de bir nefes alabilsin" diye konuştu.
Daha önce en az 200 ailenin geçimini sağladığı pazarda, insan gücüne daha az ihtiyaç duyulduğu için işçiler sürekli düşük ücret ve uzun süreli çalışmaya zorunlu kalıyor.
DOÇ. DR. ONGAN: KAPİTALİZMİN İŞLEYİŞ KURALI
Gazetemize konuşan Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan, şunları söyledi: “Makine tüccarın olunca, işin içine özel mülkiyet girince teknoloji gibi hayata kolaylaştırması ve işçilerin boş zamanını artırması gereken uygulama başka bir hal alıyor. Bu aslında her yerde böyle pazarlanıyor. Teknolojik değişiklik ve ilerlemeyle her şeyin daha iyiye gideceği söyleniyor. Ama sonunda işçilerin önemli bir bölümü işsiz kalıyor. kalanların ise iş yükü artıyor, ücretleri düşüyor. Dolayısıyla kapitalizmin işleyiş kuralı bu. Mardin’deki patronun şahsi bir durumuyla ilgili değil. Patronun ahlakı, anlayışı, tok gözlülüğü ile bu iş çözülmez. Dolayısıyla sistem kapitalist olduğu sürece, teknolojik ilerlemenin patron ve işçideki karşılığı aynı değil.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et