15 Mayıs 2016 10:30

Adana'da Kürt Dil Bayramı coşku ile kutlandı

Adana’da Kürt Dil Bayramı çocukların Kürtçe şarkıları ile kutlandı.

Paylaş

Adana’da Kürt Dil Bayramı çocukların Kürtçe şarkıları ile kutlandı. KURDİ DER Adana Şubesi’nin İnönü Parkı’nda yaptığı basın açıklamasına çeşitli kurumların yanı sıra HDP Adana Millet Vekili Meral Danış Beştaş’ta katıldı.

KURDİ DER Adana Şubesi adına Kürtçe açıklama yapan Abdülkerim Arslan, Kürt Dil Bayramı’nın nesillerdir süren bir kültür mirası olduğuna dikkat çekti. Kürt illerinde sürmeye devam eden savaş ortamında bayramlarını kutladıklarını belirten Arslan, savaşla sindirilmek istenen Kürt halkının dillerine ve kimliklerine yönelik asimilasyon çabalarına karşı mücadele ettiklerini ifade etti. Dilin bir toplumun varlığını sürdürebilmesinin bir aracı olduğunu söyleyen Arslan, Kürt halkına yaşamın her alanında dillerini kullanma, çocuklarına öğretme çağrısında bulundu.

Kürtçe Dil Bayramı’nı kutlayarak konuşmasına başlayan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Kürtçe üzerindeki baskıların yüzyıllardır devam ettiğini, bugün de diller arasında bir eşitlikten söz edilemeyeceğini ifade etti. Anadilinde eğitim almanın, okuma ve konuşmanın yasak olduğu bir ortamın demokratik olamayacağını söyleyen Beştaş, Kürt sorununu görmeyenlerin, Kürtlerin dilini ve kültürünü de tanımadıklarını dile getirdi. Beştaş, son olarak basına yansıyan bir üniversite öğrencisinin annesi ile Kürtçe konuşmasından dolayı yurttan atılması, bir başka üniversite öğrencisinin aynı gerekçeler ile linç edilmesinin bu yasakçı zihniyetin sebep olduğunu vurguladı. 

Çocuklardan oluşan koro Kürtçe şarkılar ve erbane eşliğinde İnönü Parkını bayram yerine çevirdi.(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

20 bin Adige ve Abhaz sürgünde ölen atalarını andı

SONRAKİ HABER

Nusaybin yeniden havadan bombalandı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa