15 Mayıs 2016 00:57

10 Ekim mağduruna psikolojik fatura

10 Ekim Katliamı’ndan yaralı olarak kurtulan ve psikolojik tedavisine başlanan Mehmet Eren, tedavinin her seansına 30 lira ödemek zorunda kalıyor.

Paylaş

Damla YELTEKİN
Ankara

10 Ekim Katliamı’ndan yaralı kurtulanların psikolojik tedavi masrafları da karşılanmıyor. 10 Ekim mağduru Mehmet Eren, her tedaviye gittiğinde 30 lira ödemek zorunda kalıyor. Eren, özürlü sağlık raporu almak için ise 300 lira ödedi. Sağlık Bakanlığının mağdurların masraflarının karşılanması için verdiği talimata rağmen daha önce de katliam mağdurlarına 650 liraya varan muayene borçları çıkarılmıştı. Devlet yetkililerine dava açmak isteyen 10 Ekim mağdurundan ise 148 lira 40 kuruş harç parası isteniyor.

Sağlık Bakanlığı, 10 Ekim mağdurlarının tüm sağlık masraflarının karşılanacağını duyurmuştu. Ancak bakanlığın açıklamasının yalan olduğu 10 Ekim mağdurlarından Adnan Karataş ve Erman Karakoç’tan istenen ilaç ve muayene giderleriyle ortaya çıkmıştı. Bakanlığın açıklamasını yalanlayan yeni bir olay daha ortaya çıktı. 10 Ekim’den yaralı olarak kurtulan  Mehmet Eren’in psikolojik tedavi masrafları da karşılanmıyor. Sosyal güvencesi olmayan Eren, tedavi için gittiği her seansta 30 lira ücret ödemek zorunda kalıyor.

YARALANDIK, ÖLDÜRÜLDÜK, MAĞDUR EDİLDİK

5233 sayılı Terör Mağdurları Kanunu kapsamında olmasına rağmen para ödemek zorunda olan Eren, duruma “Paran kadar sağlık hizmeti alırsın. Türkiye’de sağlık politikası paradan bağımsız değil. Her alanda aynı acıları yaşamaya devam ediyoruz. Bir genelge var. yaralananların sağlık giderlerinin karşılanması konusunda. Ama haberlerden gördüğümüz üzere bu işler böyle gitmiyor” sözleriyle tepki gösterdi. 

Eren, 10 Ekim patlamalarında ihmali olan devlet yetkilileri hakkında dava açmak istediklerinde kendilerinden harç parası istendiğini hatırlatarak, “Paran kadar hukuk paran kadar sağlık hizmeti var. En doğal talebimiz için barış için o gün alanlara çıktık. Öldürüldük. Yaralandık. Şimdi ise ihmali olanlar ve suçluların açığa çıkmasını istiyoruz. Ama hem adalet arayışımız için hem de fiziksel ve psikolojik sağlığımız için ödememiz gereken paralar var” dedi.

BİR KEZ DAHA MAĞDUR ETTİLER

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun ise konuyla ilgili “15 Ekim’de devlet yetkilileri patlama mağdurlarının masraflarının karşılanacağını söyledi. Ancak 20 Ekim’de olayı unuttular. Dava açarken adli harçlarını ödemek zorunda kaldık. Bunun yanında sağlık giderleri de ödenmedi. 5233 sayılı Kanun ve sosyal devlet ilkesi gereği mağdurların masrafları karşılanmalıdır” dedi. Devletin kendi kanunlarına çeşitli yollarla uymadığının altını çizen Coşgun, “Kanun çıkarıyorlar, arkasından mevzuat veya yönetmelik değişikliği yapıyorlar. Yaptıkları açıklamaların arkasında durmuyorlar. Bir kez daha 10 Ekim mağdurlarını mağdur ediyorlar” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

'Artık özel istihdam büroları aracılığıyla kiralanacağız'

SONRAKİ HABER

PTT 1. Lig'de play off eşleşmeleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...