14 Mayıs 2016 14:02

Mecliste ‘dokunulmazlık’ hesabı

Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olacak.

Paylaş

Siyaset “330” hesabına kitlendi. Meclis Genel Kurulunda görüşülecek dokunulmazlık teklifinin kabulü için yapılacak gizli oylamada 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor.

Dokunulmazlıklara ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Anayasa’ya geçici madde eklenmesini öngörüyor. Teklif haftaya Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.

TEKLİF NE GETİRİYOR

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını amaçlayan teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle: “Düzenlemelerin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden; Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasa’nın 83’üncü maddesinin “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz”  hükmü uygulanmayacak.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on beş gün içinde; Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilecek.Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halkoylamasına sunulması halinde oylanacak.

TEKLİF İKİ KERE OYLANACAK

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği Genel Kurulda iki defa görüşülecek. İkinci görüşmeye, birinci görüşmenin bitiminden kırk sekiz saat geçmeden başlanamayacak. İkinci görüşmede yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülecek, birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemeyecek. Değişiklik teklifinin kabulü TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün olacak.

Anayasada değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile mümkün. Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olacak.

138 VEKİLİN DOSYASI VAR 

Meclise intikal eden dokunulmazlık tezkeresi sayısı 667. Hakkında dosya düzenlenen milletvekili sayısı ise 138. 138 milletvekilinden 27’si AKP’li, 51’i CHP’li, 50’si HDP’li,  9’u MHP’li ve 1’i bağımsız. (AnkaraANKA)

ÖNCEKİ HABER

Sokağa çıkan vekile fezleke

SONRAKİ HABER

Antep'te AFAD kampındaki cinsel istismar protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...