14 Mayıs 2016 04:41

Arçelik LG’de mahkeme işe iade kararı verdi

Türk Metal'e karşı ve ek zam talep ederek metal direnişine katıldıkları için işten atılan 175 Arçelik LG işçisinin hukuki mücadelesi sürüyor.

Paylaş

Türk Metal Sendikasına karşı ve ek zam talep ederek metal direnişine katıldıkları için işten atılan 175 Arçelik LG işçisinin hukuki mücadelesi sürüyor. Dün Gebze 3. İş Mahkemesinde görülen dava kapsamında 26 işçi için mahkeme feshin geçersizliğine ve işçilerin işe iadesine karar verdi.

Metal direnişi sırasında, Gebze’deki Arçelik LG Klima AŞ’de çalışan işçilerin Türk Metal Sendikasından istifa etmesinin ardından, baskılar artmaya başlamıştı. Sendikadan gelen ‘Geri dönün’ çağrılarına uymayan işçiler ardından işten atılmışlardı. İşten atılan işçiler fabrika içinde eylemlerine devam edince, polis zoruyla fabrikadan çıkarıldı. Şirket, “Eylem haksızdır ve kıdem tazminatına hak kazanamazlar” diyerek işçileri işten çıkardı. Kıdem tazminatlarını da alamayan 175 işçi, gruplar halinde işe iade talebiyle dava açtı. Dün görülen davada mahkeme işe iade kararı verdi. 9 Mart’ta Gebze 3. İş Mahkemesinde görülen davada da mahkeme, atılan işçilerin 23’ünün işe iadesine karar vermişti. Ancak aynı mahkeme 3 işçinin açtığı sendikal tazminat davasını kabul etmemişti. Dava sonrası gazetemize konuşan, 12 yıllık Arçelik LG işçisi Alparslan Ateş, “Sarı sendikadan istifa ettiğim ve hak aradığım için işten atıldım. Hukuki süreçte geldiğimiz bu durum apaçık bizim haklılığımızı ortaya koydu. Ülkenin içerisinde bulunduğu bu durumda bizim için verilen karar oldukça önemli. Tabi patron bunu Yargıtaya götürecek. Biz beklemeye devam edeceğiz. 175 işçinin kararının aynı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Hüseyin Tohumcu isimli işçi de “27 Mayıs’ta başlattığımız onurlu mücadelemiz neredeyse 1 yılı buldu ama mücadelelerimizin haklılığı ortaya çıktı. Sözde işçi sendikasından istifa etmek işten atılmamıza sebep oldu. Aradığımız hakkı kazanmaya başladık. İşçilerin birleştiği bir ülkede kazanılmayacak bir hak yok. Ülke bir savaş içinde ve işçi hakkı gözetilmiyor. Eğer işçiler birleşirse ne savaş olur ne iş cinayetleri olur ne de hak gaspları olur” diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yaralıyı kabul etmeyen hastanenin kusuru yokmuş!

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen'li Yücel: Hakkımdaki tek kanıt imzasız şikayet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa