13 Mayıs 2016 18:08

Soma Katliamında kaybettiğimiz madenciler İstanbul'da anıldı

Soma'da yaşanan maden faciasının ikinci yıldönümünde, hayatını kaybeden 301 madenci İstanbul'da da anıldı.

Paylaş

KATLİAMIN 2. YILDÖNÜMÜNDE SOMA DOSYASI...

DİSK, KESK, TMMOB VE TTB'nin çağrısıyla bir araya gelen sendika, dernek ve siyasi parti üyeleri, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Galatasaray Meydanda toplanarak faciada hayatını kaybeden madencileri andı.Meydana girişlerde polis üst araması yaparken, Çevik Kuvvet polisleri de tedbir amacıyla cadde üzerinde bekledi.

Üzerinde, "Soma'yı unutmadık. Unutmayacağız" yazılı pankart taşıyan kitle, 'Soma 301 can, kaza değil katliam', 'Soma 301 can, unutmadık unutturmayacağız' yazılı dövizler taşıdı. Eylemde, 'Katillerden hesabı emekçiler soracak', 'Madenlerde ölmek kader değildir', 'Soma'yı unutma, unutturma' sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Çevre Mühendisi Cevahir Akçelik okudu. Böyle faciaların yaşanmaması için meydanlara çıktıklarını belirten Akçelik, şunları söyledi: "Bugün, Soma'da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 canımızı yitirdiğimiz yüzyılın en büyük iş faciasının ikinci yıldönümü. 301 canımızın acısı hâlâ yüreğimizde. 13 Mayıs'ta Soma'da yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini saygıyla anıyoruz, yakınlarına ve tüm maden emekçilerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Bugün, bu acıyı unutturmamak için, böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için alanlardayız. Ülkemizde Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra dahi her ay onlarca emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Hükümet ve ilgili kamu kurumları tarafından faciadan sonra alınan ders nedir diye bakıldığında, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey görülmemektedir. Bu acı gerçek, ülkemizde emeği ile geçinen milyonlarca işçiye ölümden, sakatlanmaktan ve sömürülmekten başka bir şeyin reva görülmediğini ortaya koymaktadır.'

"GÜVENCESİZ, SENDİKASIZ VE KAYITDIŞI ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ"

Çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve iş güvenliğinin önemine değinen Akçelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İş cinayetlerinin başlıca nedeni, ülkemizde uygulanmakta olan neo-liberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimlerinin artması, çalışma koşullarının ağırlaştırılması, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaşmanın yaygınlaşmasıdır. Ne yazık ki Soma gibi büyük bir facianın ardından yürütülen, gerçek sorumluların yargılanmadığı, sorumluların görünen bir kısmının yargı önüne çıkarıldığı dava kamuoyunu tatmin etmekten uzaktır. Soma'da yaşanan acı gerçeğin nedenleri ortadadır. Bu nedenlerle hesaplaşılmadığı sürece fabrikalarda, madenlerde, inşaatlarda ve tüm çalışma alanlarında bizleri bekleyen yeni Soma'ların yaşanması kaçınılmazdır. Soma katliamı göz göre göre gelmiştir. Çünkü ocakta kömürün içten içe yandığının bariz göstergesi olan karbonmonoksit gazının aylardır limit değerlerinin üzerinde ve gaz sensörlerinde bu değerlerin belli olmasına rağmen önlem alınmaması, ocak sıcaklığının bir aydan beri normalden yüksek olması, işçilerin başağrısı şikayetlerinde bulunması ve bu işçilerde ağrı kesici ilaçların yoğun olarak kullanımı, net bir şekilde kömür yangınını göstermesine karşın üretim zorlamasının devam ettirilmesi, katliamın meydana gelmesinin ana nedeni olmuştur. Bizler, göz göre göre ölümle karşılaşmanın ne kader ne de fıtrat olmadığını çok iyi biliyoruz. Her anı ölüm, sakatlanma ve meslek hastalıklarına yakalanma riski taşıyan çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasının zor olmadığını çok iyi biliyoruz. Biz yaşamını alınteri ile kuran emekçiler, güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Güvencesiz, sendikasız ve kayıtdışı çalışmak istemiyoruz." (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Can Dündar'a saldırı soruşturmasında 2 kişi daha serbest

SONRAKİ HABER

Ana Yurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...