13 Mayıs 2016 15:07

'Kiralık işçi büroları, yeni Somalara gebe'

Soma Katliamı'nın yıldönümü dolayısıyla İzmir'de emek ve demokrasi güçleri tarafından eylem yapıldı.

Paylaş

KATLİAMIN 2. YILDÖNÜMÜNDE SOMA DOSYASI...

İzmir'de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB il temsilciliklerinin öncülüğünde Soma Maden Katliamı'nın yıl dönümünde ortak eylem yapıldı. Buca Madenci Anıtı önünde yapılan eylemde "301 Can İçin Adalet, Soma'yı Unutmadık, Unutturmayacağız' pankartı açılırken, 'Soma'nın Ateşi Katilleri Yakacak', 'Katillerden Hesabı Emekçiler Soracak' ve 'Hırsız, Katil AKP' sloganları atıldı.  

Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, benzer katliamların yaşanmaması için alanlarda olmaya devam edeceklerini ifade ederek "Ülkemizde Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra dahi her ay onlarca emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Hükümet ve ilgili kamu kurumları tarafından faciadan sonra alınan ders nedir diye bakıldığında, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey görülmemektedir. Bu acı gerçek, ülkemizde emeği ile geçinen milyonlarca işçiye ölümden, sakatlanmaktan ve sömürülmekten başka bir şeyin reva görülmediğini ortaya koymaktadır" dedi.

'SÖMÜRÜ DAHA DA DERİNLEŞECEK'

Yakın zamanda yasalaşan özel istihdam bürolarına da değinen Sarı şunları söyledi "Son olarak AKP tarafından TBMM’den geçirilen, Kölelik Yasası olarak adlandırdığımız Özel İstihdam Büroları Yasası ile emekçilere bir darbe daha vurulmuştur. Bu düzenleme ile; güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışma yaygınlaşacak, iş güvencesi tamamen ortadan kalkacak, emekçiler açlık sınırının altında ücretlerle çalışmaya mahkum edilecek, örgütsüz çalışma yaygınlaşacaktır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından en riskli işçiler yine kiralık işçi statüsünde çalışan emekçiler olacaktır. Ayrıca bu yasadan en olumsuz etkilenecek olanlar kadın işçiler olacak ve kadın işçiler üzerindeki sömürü derinleşecektir".

'YENİ KATLİAMLAR KAPIDA'

Soma Katliamı ile yüzleşilmeden yeni işçi katliamlarının kapıda olduğunu da ekleyen Sarı "İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramlarıyla temelden çelişen ve özellikle kamuya ekonomik anlamda da yük olan, işçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemlerine son verilmesini istiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülemez. Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu’nun bir önce oluşturulması gerektiğini bir kez daha yineliyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnsan Hakları Gözlem Örgütü: Zara köyünde 19 Alevi öldürüldü

SONRAKİ HABER

Malatya'da emekçiler: Soma’yı unutmadık unutmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...