13 Mayıs 2016 11:08

Çakırözer: Tüm geçici işçiler kadroya alınsın

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, geçici işçilerin tamamının kadroya alınması konusunda tüm milletvekillerini göreve davet etti.

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Şeker Fabrikası’nda çalışan geçici işçiler başta olmak üzere geçici işçilerin tamamının kadroya alınması konusunda tüm milletvekillerini göreve davet etti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  özelde Şeker Fabrikası’nda genelde de tüm kamuda çalışan geçici işçilerin kadroya alınmasını istedi.

Meclis Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürlüğünün hesapları görüşüldü. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdür Vekili Sami Ölmeztoprak’ın bilgi verdiği komisyon toplantısına katılan CHP’li Çakırözer, şeker fabrikaları ve fabrikalarda çalışan işçilerin sorunlarını komisyon gündemine taşıdı.

ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ DÜŞÜYOR

Dünyanın en büyük şeker üreticisinin Brezilya ve bu ülkenin dünya üretimindeki payının yüzde 22’nin üzerinde olduğunu belirten Çakırözer, Türkiye’nin yüzde 1.3’lük payla 15’inci sırada yer aldığını belirtti. Ülkemizdeki şeker pancarı üretiminin 18 milyon 759 bin ton iken 2015 yılında 15 milyon 951 bin tona kadar gerilediğini anlatan Çakırözer, sektörde öne çıkan sorunların çok fazla olduğunu belirtti. “Dünya şeker sektörünün büyüklüğü göz önüne alındığında,  Türkiye’deki şeker pancarı üretimini kotalara bağlayarak artırılmaması, şeker fabrikaları özleştirme bahanesi ile kapasitesinin altında kullanılması doğru değildir” diyen  Çakırözer, NBŞ üretimi kotasının Bakanlar Kurulu kararı ile artırılmasının, tartışılması gereken çok önemli bir konu olduğunu belirtti. Çakırözer, sektörde öne çıkan sorunları şöyle sıraladı:
“- AB şeker politikalarının ülkemiz şeker sanayini yok etmesine olanak verilmemelidir.
- Ülkemizin şeker politikası kendine yeterli ve dünya piyasalarında önemli bir üretici olma amacı taşımalıdır.
- Türkiye’de NBŞ kotalarının artırılması mutlak surette durdurulmalı ve ab kota seviyelerine uygun olarak yeniden düzenlenmelidir.
- Şeker üretim maliyetlerini düşürmek için şeker pancarı üreticileri ve tarımı mutlaka desteklenmelidir.
- Kamuya ait şeker fabrikalarının yeniden yapılandırılmaları konusunda gerekli yenileme ve modernizasyon çalışmaları gecikmeksizin yapılarak rekabet gücü arttırılmalıdır.

ÖZELLEŞTİRME VE İŞÇİLER

Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alınmasıyla birlikte şeker sanayinde oluşturulmaya başlanan kara tablonun, bugün Türkşeker’i bitirme noktasına getirdiğini anlatan Çakırözer, özelleştirmenin gündeme getirildiği yıllarda fabrikalarda çalışan işçi sayısının 25 bin 922 olduğunu; 2015 yılında ise işçi sayısının 9 bin 541 kişiye gerilediğini söyledi. Halen Türkiye genelindeki 25 şeker fabrikasında 3 bin 200 geçici işçinin çalıştığını belirten Çakırözer, hukuka aykırı uygulamalar sayesinde taşeron çalışan sayısının ise 2000 yılında 836 kişiden tam yüzde 1200 oranında artarak 2015 yılında 9 bin 541 kişiye kadar çıktığını söyledi. Çakırözer, 2016 yılında ise bu kişilerin 11 bine ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası’nı geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğini anlatan Çakırözer, “Ülkemizin ve kurulu bulundukları kentlerin ekonomisine ve tarımına büyük katkılar sunan bu fabrikalarımızın alarm verdiğini artık iktidar görmeli; deneyimli personelleri kadroya alarak fabrikalarımıza can suyu vermelidir” dedi. Çakırözer, kalifiye personel ihtiyacı günden güne arttığına dikkat çekti ve Türkiye genelinde kamuda çalışan yaklaşık 25 bin geçici işçinin mutlaka kadroya alınması gerektiğini vurguladı. CHP milletvekili, parti ayrımı gözetmeksizin tüm milletvekillerinin buna destek vermesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel-Sen'den soruşturma furyasına tepki

SONRAKİ HABER

Documentarist’le dayanışma gecesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa