13 Mayıs 2016 10:35

'Soma'yı unutma, unutturma'

Soma Katliamı'nın 2. yıl dönümünde, katliamda yaşamını yitirenler anıldı, adalet çağrısı yapıldı.

Paylaş

Soma'da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamının ikinci yıl dönümünde hayatını yitiren maden işçilerini anmak üzere çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Soma’da katliamda ölen madencileri Zonguldak Genel Maden-İş üyesi bir grup işçi ziyaret etti. Genel Maden-İş Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve Zonguldaklı işçiler bu acıların bir daha yaşanmaması için madenlerin kamu eliyle işletilmesi gerektiğini vurguladı. Aradan geçen iki yıl içerisinde gerçek anlamda bir işçi sağlığı iş güvenliği önleminin alınmadığını belirtti.

Maden Mühendisleri Odası da Hükümet konağı önünde açıklama yaptı. Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, “Facianın gerçek sorumluları iş güvencesinden, mesleki bağımsızlıktan yoksun, işi ile aşı arasında sıkışmış olan ölen ya da ölemeyen maden mühendisleri değil bu ocaklara taşeronu, rödovansı sokanlardır. Yaptıkları yasalarla esnek ve kuralsız çalışma ile üretimi zorlayanlar, denetimi etkisizleştirenlerdir” dedi.

Madenci heykeli önünde de KESK, DİSK, TMMOB, TTB ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın yüzyılın en büyük iş faciası olduğunu ifade ederek, “Bu acıyı unutturmamak ve böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için alanlardayız. Soma’dan sonra bile her ay onlarca emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Hükümetin faciadan sonra aldığı ders nedir diye bakıldığında sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey görülmemektedir” dedi. Soğancı, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında işçiyi her türlü korumadan uzak bırakan mühendis ve hekimi iş kazaları tazminatlarından sorumlu tutan, işvereni ve iş yaşamını denetlemekten sorumlu tutan, devleti ise her türlü sorumluluktan arındıran bir politika ile karşı karşıyayız” dedi.

“Gerçek sorumluların yargılanmadığı, sorumluların görünen bir kısmının yargı önüne çıkartıldığı dava kamuoyunu tatmin etmekten uzaktır. Soma’yı yaratan nedenlerle hesaplaşılmadığı sürece fabrikalarda, madenlerde, inşaatlarda ve tüm çalışma alanlarında bizleri bekleyen yeni Soma’lar kaçınılmazdır. Bunun bir kader olmadığını çok iyi biliyoruz. Biz yaşamını alın teri ile kuran emekçiler güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Özellikle kamuya ekonomik anlamda yük olan işçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemlerine son verilmesini istiyoruz. Sendikaların meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı idari ve mali yönden bağımsız demokratik bir işleyişe sahip ulusal işçi sağlığı güvenliği kurumunun bir an önce oluşturulması gerektiğini yineliyoruz” dedi.

Açıklamadan sonra madenci anıtına karanfil bırakıldı. (Soma/EVRENSEL)

KİRALIK İŞÇİLİK DAHA FAZLA SOMA ANLAMINA GELİR

Adana’da DİSK, KESK Şubeler Platformu, TMMOB İKK ve Tabip Odası, Soma katliamının yıl dönümünde yaptığı basın açıklaması ile AKP tarafından Meclisten geçirilen kiralık işçilik yasasının daha fazla Soma’lara neden olacağını ifade etti.

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği önünde gerçekleşen basın açıklamasını okuyan DİSK Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, AKP’nin iktidara geldiği günden beri iş cinayetlerinde 17 binin üzerinde emekçinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Gündoğdu, Soma’nın ardından sorumluların yargılanmadığını belirterek, Hükümetin Soma’nın ardından sermayenin ihtiyaçlarını karşılayacak adımlar atarak yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey yapmadığını söyledi.

Kiralık işçilik ile güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın yaygınlaşacağını ifade eden Gündoğdu, iş güvencesinin tamamen ortadan kalkacağını, açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen emekçilerin örgütlenmesinin engelleneceğini, kiralık işçi statüsünde çalışanların en riskli işlerde çalıştırılacağını ifade etti. Her anı ölüm, sakatlanma ve meslek hastalıklarına yakalanma riski taşıyan çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasının zor olmadığını belirten Gündoğdu, “Biz yaşamı alın teriyle kuran emekçiler, güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

MADENCİLER BURSA'DA ANILDI

Bursa İş Cinayetlerini Durduralım Platformunun çağrısıyla Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren madenciler Heykel’de yapılan eylemle anıldı. Yapılan açıklamada, “Bizler göz göre göre ölümle karşılaşmanın ne kader ne de fıtrat olmadığını çok iyi biliyoruz. Biz yaşamını alın teriyle kuran emekçiler, güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Güvencesiz, sendikasız ve kayıt dışı çalıştırılmak istemiyoruz. Soma’da yaşanan iş cinayetini doğuran nedenler ve bu cinayetin sorumluları ile hesaplaşmadan sağlıklı ve güvenli çalışmanın mümkün olmadığının altını bir kez daha çiziyoruz” denildi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİHA Muhabiri Nedim Türfent tutuklandı

SONRAKİ HABER

Macide ögretmen 2 yıl 3 ay hapis cezası aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...