13 Mayıs 2016 00:07

Sihirbazın en büyük sihri

Leicester City'nin şampiyonluğunu masaya yatıran dosyamızın 3. gününde Kaan Kavuşan yazdı.

Paylaş

DOSYA: MASAL MI GERÇEK Mİ?

Kaan KAVUŞAN

Mahrez, iki sene önce Fransa 2. Ligi’nde Le Havre forması giyerken, bir gün Premier Lig’in en değerli oyuncusu seçilebileceğine dair hayallerini çoktan ardında bırakmıştı aslında. Belki de hedefi, sadece birinci ligde yer alan bir takımın yedek kulübesinde oturabilmekti. Çok azimli biri olduğunu o da biliyordu lakin hayat böyle gelip geçiyordu işte. Kimler harcanmıyordu ki? Yıllar önce “Altyapısı daha iyi” diyerek Marsilya ve Paris St. Germain’i reddedip Le Havre’ın yolunu arşınladığına pişman mıydı bilinmez ama “Her takım golsüz beraberliğe oynuyor” diye eleştireceği Ligue2’ye çakılıp kalmıştı yaş yavaş yavaş kemale ererken.

Şunda yanılmayalım: Ligue 2, defansif açıdan gerçekten de rağbet gören bir ligdir. Örneğin başarılı bir orta sıra takımının stoperini veya ön liberosunu 1. Lig’de oynatsanız, en azından çok sırıtmaz. Ancak Mahrez gibi ince fizikli ve kadife bileklilerin ömrünün kısa olduğu, “Bacaklarının eline verildiği” bir alemdir Ligue 2’nin dünyası. Yine de tesadüfler bazen öyle gelişir ki, kendinize titiz mi titiz 10 yıllık kalkınma planları hazırlasanız bile böylesini beceremezsiniz. Mahrez’in hikayesi de böyle başlamıştı aslında.

LEICESTER’IN TEKLİFİ

Leicester City scoutu Steve Walsh, Cezayirli futbolcunun takım arkadaşı Ryan Mendes’i izlemek için Le Havre tribünlerindeki yerini almıştı bir aralık günü. Ancak sahada ince pasları, klas çalımları ve oyun zekasıyla tek bir kişi ön plana çıkıyordu. Böylece Leicester, Mendes’ten vazgeçip Mahrez’e teklif yaptı. Mahrez ise Leicester City’yi bir ragbi kulübü sanıyordu! Düşünüp taşındı, araştırdı ve İngiltere Championship Ligi’nin en azından Ligue2’dan iyi olduğuna karar verdi. Konuştuğu herkes kariyer intiharına kalkıştığını düşünüyordu yine de. Çünkü Mahrez’in, gerçekten de oldukça fiziksel bir futbolun oynandığı İngiltere’de başarılı olması zordu. O İspanya’nın az presli topraklarında sefere çıksa daha iyi olurdu. Transfer 400 bin pounda kapatıldı. Dünyanın en büyük vurgunlarından biri olduğu o gün bilinmiyordu pek tabii…

‘ÇIK VE BİR ŞEYLER YARAT’

Leicester en son Milli Takımımızda da forma giyen Mustafa İzzet varken; 10 yıl önce Premier Lig’de yer almıştı. Şimdiyse Mahrez’in katkıları ve Vardy’nin golleriyle tekrar ait olduklarını düşündükleri yere dönmüşlerdi. 24 yaşında ilk kez bir ülkenin en üst liginde forma giyecekti Fransız oyuncu. İlk sezon sürekli forma bulsa da asıl patlamasını takımdaki ikinci sezonunda, Premier Lig’de yaptı. Kelebek gibi dans etti ayaklarıyla, arı gibi soktu şutlarıyla. Bir o kadar da asist yaptı şahin gözlerinin pas opsiyonlarını taraması sonucunda. Raineri ona tek bir taktik veriyordu: “Çık ve bir şeyler yarat.” Nihayetinde şampiyonluk mucizevi bir şekilde Leicester’a gelirken, Premier Lig’de Yılın Oyuncusu ödülü de Cezayirli oyuncuya gitti.

Babası 56 yaşındayken kalp krizinden öldüğünde, 15 yaşındaki oğlundan tek bir isteği olmuştu. Cezayir ve Fransa’nın pek bilinmeyen takımlarında oynayan eski futbolcu Ahmed Bey, Riyad’ın futbolcu olması için sürekli dua ediyordu. Her maçını takip etmiş, onun sürekli arkasında olmuştu. Mahrez, babasının vefat ettiği gün bir karar verdi, tutulması gereken bir söz vardı. Girdiği denemelerde ona “sıska” diyorlardı. “Hızlı değilsin” lafıyla sıkça karşılaşıyordu. Bir hocasının dediği gibi, “Madem güçsüzdü o zaman ikili mücadeleden kaçacaktı. Madem hızlı değildi o zaman çok zeki olmak zorundaydı.” Hep olağanın dışındakini düşündü Mahrez, o günden bugüne. Bu akademilerden öğrenilecek bir şey değildi. Ancak öz gelişimle yol alan birinin yapabileceği bir şeydi.

Mahrez şu an hikayesinin tepe noktasında, babasının isteğini yerine getirerek son görevini yaparken tozu dumana kattı. Talipleri arasında United, Real Madrid, Barcelona ve daha birçok kulüp var ama o her şeyini borçlu olduğu Leicester’ın kadrosunda olmaya devam etmek istiyor.Tilkilerin tilki zekasındaki sihirbazı uzun seneler bizi var olmadığına inandırdı. Şimdiyse en büyük büyüsünü yapıyor… Sadece var olarak…

YARIN: Buraya çok uzun bir yoldan geldim

ÖNCEKİ HABER

Muslera, kupa finalinde oynayacak

SONRAKİ HABER

Hizbullah komutanı, Suriye'deki saldırıda yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...