12 Mayıs 2016 16:01

Rüşvetin küresel maliyeti 2 trilyon dolar!

IMF'nin hazırladığı rapora göre, rüşvetin küresel ekonomiye zararı 1,5 ile 2 trilyon dolar arasında.

Paylaş

Uluslararası Para Fonu (IMF) analistleri tarafından hazırlanan “Yolsuzluk: Maliyetleri ve Çözüm Stratejileri” başlıklı rapor yayınlandı. Raporda, sadece rüşvetin küresel ekonomiye zararının 1,5 ile 2 trilyon dolar arasında olduğu belirtildi.
Raporda, yolsuzlukla mücadelenin giderek büyüyen bir aciliyet olduğuna işaret edilirken, “Bu aciliyet, büyüme ve istihdam beklentilerinin birçok ülkedeki düşük seyrettiği ve bazı yüksek profilli yolsuzluk davalarının öfkeye yol açtığı bir ortamdan kaynaklanıyor” değerlendirmesi yapıldı.
Raporda yolsuzluğun hem gelişmiş hem de gelişen ülkelere zarar verdiği vurgulanırken, bu sorunla mücadelenin küresel ölçeğe taşınması gerektiği ifade edildi. Yolsuzluğun maliyetlerinin ölçülmesinin zor olduğuna ancak sadece rüşvet için ödenen paranın bile sorunun büyüklüğünü göstereceği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi: “Yeni bir değerlendirme, rüşvetin küresel ekonomiye yıllık maliyetinin 1,5 ila 2 trilyon dolar arasında olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran, Gayri Safi Küresel Hasıla’nın yüzde 2’sine tekabül ediyor. Bununla birlikte, rüşvet yolsuzluğun sadece bir türü olduğu için, yolsuzluğun genel ekonomik ve sosyal maliyetleri çok daha büyük olabilir.”

SİSTEM SORUNLARINI TAŞIYAMIYOR

IMF Başkanı Christine Lagarde, Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron’ın 12 Mayıs’ta Londra’da düzenlenecek “Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi” öncesinde yayımladığı kitap için makale kaleme aldı.
Lagarde, “Yolsuzlukla Açık Mücadele” başlıklı makalesinde yolsuzluğun direkt etkilerinin yanı sıra dolaylı etkilerinin çok büyük ve zararlı olabileceğinin altını çizerken, bunların dünyayı zorlayan yavaş büyüme ve gelir eşitsizliği sorunlarını katlayabileceği anlattı.
Lagarde, yolsuzluğun çözülmesi asırlar alacak kültürel bir sorun olduğu görüşüne kesinlikle katılmadığını vurguladı.
Yolsuzlukların gündeme gelmesi, Panama belgelerinin sızması vb. gelişmeler kapitalist sistemin doğasından kaynaklanan sorunların artık sistem açısından da sürdürelemez olduğunu gösteriyor. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

İşten atmaların hedefi sendikal örgütlülük

SONRAKİ HABER

Göçmen kadınlar çifte yük taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...