17 Şubat 2011 19:34

Kahraman Bostan beton yığınına karşı

Kuzguncuk sokakları bugünlerde korkuluklarla süslenmiş. Anadolu’da tarlaları, bostanları kuşlara, kargalara karşı korumak için kullanılan korkuluklar, Kuzguncuk’ta tarihi İlia’nın Bostanı’nı korumak için kullanılıyor. Bir süredir Bostanlarının yıkılma kararına karşı eylem ve etkinlikler yapan Kuzguncukluların son eylem b

Kahraman Bostan beton yığınına karşı
Paylaş
Yurdagül Kaya / Nazım Karabağ

Mahallelerinde bulunan tarihi İlia’nın Bostanı’na sahip çıkan Kuzguncuklular, yeşil alanlarını yıktırmamakta kararlı olduklarını göstermek için her yeri korkuluklarla doldurdular. Bostanın çevresini, sokakları tepki olarak korkuluklarla dolduran Kuzguncuklular, bostanlarını yıkmak isteyenlere, boşuna uğraşmayın mesajı veriyor.
PİJAMAMI GİYDİM AMMA BENİ UYUTAMAZSINIZ
Korkuluklar mahallelilerin ellerindeki malzemelerle hazırlanmış. Bostan mücadelesine yakışır bir şekilde ağaçların, kahvelerin, evlerin, dükkanların önünde hayat bulmuş. Kuzguncukluların elinden çıkan korkuluklar, üzerinde yazan yazılarla birlikte daha bir anlam kazanıyor. Bir tanesinin üzerinde “Pijamamı giydim amma beni uyutamazsınız” diyor, bir diğerinin elinde çay tepsisi ve bardaklar servis yapan bir garson, diğeri ağlayan bir palyaço “Kuzguncuk tek yeşil köşen İstanbul” diyor.
Kamuoyunda bilinen adıyla Kuzguncuk Bostanı, Mahallelinin İlia’nın Bostanı dediği yeşillik alan, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bir vakfa verilmişti. Aylardır bostanlarını yıktırmamak için eylemler ve etkinlikler yapan Kuzguncuklular, son olarak korkuluklarla kararı protesto ediyor. Kuzguncuklular daha önce bostanlarının yıkılma kararlarını engellemişti. Kuzguncuklular, Kuzguncuğun hafızası, nefesi, rengi olarak adlandırdıkları İlia’nın Bostanına sahip çıkmaya devam edeceklerini söylüyorlar.
Kadını, erkeği, genci, yaşlısı tüm Kuzguncuklular,  bostanları için önümüzdeki günlerde yeni eylem biçimleriyle karşımıza çıkacağa benziyor.(İstanbul/EVRENSEL)


MÜCADELENİN PARÇASI
Korkuluklarla ilgili Kuzguncukluların düşüncelerini aldık.
Aylin Örnek: bugüne kadar bostan için 4 binin üzerinde imza toplandı ve bostan mücadelesine bütün Kuzguncuk katıldı. Cadde üzerindeki korkulukların amacı bostan mücedelemizin bir parçası. Korkuluktan önce bostanımızın içine büyük bir balon yerleştirme fikrimiz vardı, o balonun üzerine tepkimizi gösterebileceğimiz yazılar yazacaktık ama sonra aramızdan şair bir arkadaşımız korkuluk fikrini bizimle paylaştı ve geliştirdik cadde üzerinde şu an bir sürü korkuluğumuz var. Zabıtalar ilk gün korkuluklarımızı kaldırmaya çalıştı ama izin vermedik. Çoğu hava koşulları nedeniyle bozuldu ama biz yine de herşeye rağmen korkuluklarımızı muhafaza etmeye çalışıyoruz.

HATIRALARIMIZI YOK EDEMEZLER

BETON YIĞINI OLMASIN
Ahmet Ceren: Korkulukların asıl amacı, bostan mücadelemizin uzun ve kalıcı olmasını sağlamak. Çok güzel ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Biz buranın beton yığını haline gelmesini istemiyoruz. Bu yaptığımızın anlamına uygun bir şekilde sonuçlanacağını ve amacına ulaşacağını umuyoruz. Burada ki insanlar yani kuzguncuklular ve buranın yerlisi olmayan sadece gezmek için gelen insanlar bile buranın tarihi dokusunun bozulmasını istemiyor. Bunun için bostan mücadelemiz devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

Üniversite öğrencisi, kadın öğretim görevlisine saldırdı

SONRAKİ HABER

Kaynak suları borulara hapsediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...