12 Mayıs 2016 15:26

Nijerya’da askeri cezaevinde 11 çocuk ölüme terk edildi

Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Maiduguri kentindeki bir askeri cezaevinde bu yıl, aralarında bebeklerin de bulunduğu, 6 yaşından küçük 11 çocuk öldü.

Paylaş

Europa Press’in Uluslararası Af Örgütünün açıklamasına dayandırdığı habere göre, Nijerya’nın kuzeydoğusunda bulunan Maiduguri kentindeki bir askeri cezaevinde bu yıl, aralarında bebeklerin de bulunduğu, 6 yaşından küçük 11 çocuk yaşamını yitirdi. Af Örgütü, Nijerya hükümetine, insan haklarına saygı çağrısı yaptı.

120 ÇOCUK TUTUKLU

Af Örgütüne göre, elde kanıt olmadan kitlesel bir şekilde gözaltına alınan sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur tutulan mahkum sayısı tahminen 1200. Tutsakların dış dünya ile ilişkileri kesilmiş olup mahkemeye dahi çıkarılmıyorlar. Bu 1200 tutsaktan en az 120’si çocuk.
Giwa askeri cezaevinde yalnızca bu yıl, aralarında bebeklerin de bulunduğu, 6 yaşından küçük 11 çocuk, gıdasızlık, hijyenik önlem ve tıbbi bakım eksikliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

KIZAMIK SALGINI BAŞLADI

“Havaların ısınmasıyla birlikte kızamık salgını başladı. Sabah hasta bebek sayısı iki ya da üçtü akşam 5’e ulaştı. Gözleri kıpkırmızı ve derileri dökülüyordu,” diyor, bu cezaevinde 4 ay geçiren 40 yaşında bir kadın. “Bebekler gece gündüz ağlıyordu.”
Bir dizi çocuğun ölümünden sonra önlemler artırılmış olmasına rağmen ölümler devam ediyor. Tanığın açıklamasına göre doktorların işlevi kapıdan ilaç vermekle sınırlı.
Yetkililer, çocukların büyük çoğunluğunu, üst üste yığılı kadın tutsakların hücrelerine dağıtıyor. 5 yaşından büyük çocuklar- yalnız ya da anne-babası ile birlikte tutuklanmış- ayrı hücrelere konuluyor. Bu çocukların sayım dışında hücre dışına çıkmaları, aileleri ile görüşmeleri yasak. Bu çocuklardan biri, “Açlık, susuzluk ve sıcak en temel sorunlar” diyor ve hücre arkadaşı ekliyor, “Yemek yeterli değildi, çok az veriyorlardı.”

100’DEN FAZLA ÖLÜ

Çeşitli tanıkların verdiği ifadeye göre erkek hücrelerinde durum daha da kötü. Sıkışık hücrelerde yerde uyuyan ve banyo olanağı olmayan tutsaklara günde yarım litre su veriliyor.
 “Üstlerinde bir şey yok ve kemikleri sayılıyor. Temizlik yapılmıyor, hastalıkla birlikte yaşıyorsun. Hücreler hamam gibi. Kardeşimle ben hücrede hastalandık. İshal oldukça yaygın,” diyor tutsaklardan biri.
2016’ın ilk aylarında Giwa askeri cezaevinde en az 136 erkek mahkum hayatını kaybettti. Bu ölümlerin hepsinin nedeni sağlıksız koşullar, açlık ya sa susuzluk değil. Af Örgütüne göre 28 tutuklunun silahla öldürülmüş olma olasılığı var. Bu tutsakların cesetlerinde mermi izlerine benzer izler gözlenmiş. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD, Romanya’daki füze kalkanını aktif hale getiriyor

SONRAKİ HABER

İspanya'da sol partiler seçim için birleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...