12 Mayıs 2016 09:46

Brezilya Lideri Rousseff görevden alındı

Brezilya Senatosu, 20 saat süren oturumda yapılan oylamada, yolsuzlukla suçlanan Devlet Başkanı Rousseff’in görevinden alınması kararı verdi.

Paylaş

Brezilya Senatosu, çarşamba akşamı başlayan ve 20 saat süren oturumda yapılan oylamada, yolsuzlukla suçlanan Devlet Başkanı Rousseff’in görevinden azledilmesi için yargılanmasına karar verdi. Bu süreçte görevi askıya alınan Rousseff’in yerine yardımcısı Temer geçecek.

Brezilya’nın ilk kadın devlet başkanı olan Dilma Rousseff’in Latin Amerika’nın en büyük ülkesindeki 13 yıllık solcu iktidarı, geçici de olsa son buldu. Temyiz başvurusunun reddedilmesi sonrası önceki günden beri Rousseff’in görevinden azledilmesi için yargılanıp yargılanmasını oylayan senatoda karar belli oldu. Senatörlerden 55’i ‘evet’ oyu verirken ‘hayır’ diyenlerin sayısı 22’de kaldı.

Rousseff’in görevinin askıya alınması ve yargılanması için 81 senatörden 41’inin onayının alınması gerekiyordu. Yargılama sonucunda da Rousseff’in devlet başkanlığı görevinden tamamen alınıp alınmamasına karar verilecek.

Öte yandan senato kararıyla birlikte görevi 180 gün askıya alınan Rousseff’in yerine, merkez sağ PMDB partisinden olan yardımcısı Michel Temer geçecek. Rousseff, Temer’in yapacağı farazi ulusa sesleniş konuşmasının ses kaydının ortaya çıkmasının ardından “beyninden vurulmuşa” döndüğünü dile getirmişti.

Senato kararı görüşürken Brezilya sokaklarında ise hem Rousseff’in görevden alınmasını isteyenler hem de bu süreci ‘sağcıların darbe girişimi’ olarak değerlendirerek Rousseff’e destek verenlerin eylemleri vardı.
 (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Soma’yı unutma, unutturma

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 'kan dökme' soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...