12 Mayıs 2016 06:02

Krizin büyüdüğü Kilis'te esnaf destek bekliyor

Kilis'te onlarca evin hasar görmesine sebep olan IŞİD’in roketli saldırıları, kent esnafını iflasın eşiğine getirdi.

Paylaş

Ocak ayından bu yana IŞİD’in roket saldırılarının hedefinde olan Kilis esnafı iflasın eşiğine geldi. Zararlarının karşılanması gerektiğini belirten kent esnafının neredeyse tamamı kredi borçlarını ödeyemez durumda. Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Sevengül, 18 Ocak tarihinden bu yana IŞİD’in roket saldırılarında 22 kişinin yaşamını yitirdiğini, 70 kişinin ise yaralandığını belirtirken, aynı şekilde kentte çok ciddi bir ekonomik kriz yaşandığına da dikkat çekti. Kredi borcu olan esnafın borçlarının ertelenmesi ve hükümetin Kilis esnafı için kurtarma paketi çıkarması gerektiğini belirten Sevengül, IŞİD’in kente yönelik saldırılarının asıl sebebini tüm dünyaca bilindiğini hatırlatarak, bu saatten sonra sorunun çözümü konusunda tartışmalar yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. 

ÖNCELİK CAN GÜVENLİĞİ

IŞİD saldırıları nedeniyle can güvenliği kalmayan kentte hayatın durma noktasına geldiğini belirten Sevengül, yaşanan göç ve mevcut belirsizlik nedeniyle esnafın tamamının perişan halde olduğunu söyledi. Devletin bir an önce Kilis'i görerek çeşitli önlemler alması gerektiğini ifade eden Sevengül , "22 kişi yaşamını yitirdi, bu yurttaşlar terör mağduru olarak bile kabul edilmiyor. Biz devlete ana baba deriz ama anne ve baba öz evladının canını kendi canından önce düşünür. Biz devletten özellikle vurguluyoruz, can güvenliği istiyoruz. Kilis'e yönelik acilen ekonomik paketler çıkarılmalıdır" dedi.

EKONOMİK PAKET TALEBİ 

Saldırılarla birlikte kent ekonomisinin alt üst olduğunu aktaran Sevengül, devletin acilen ekonomik paketleri hazırlaması gerektiğini belirtti. Sıfır faizli krediler, Bağ-Kur borçlarının dondurulması, sosyal güvenlik kurumu borçlarının durdurulmasını talep ettiklerini belirten Sevengül, aylardır bu taleplerde bulunduklarını ancak yanıt alamadıklarını ifade etti. Kilis'te atılan füzelerle birlikte insanların ekonomik krizden kaynaklı kendi kendilerini öldürmeye başlayacağı uyarısında bulunan Sevengül, devlet yetkililerine seslenerek, "Uzun vadeli ödemeli krediler çıkarın. Bu insanları buradan göç etmeye siz de zorlamayın. Kilis'i gerçekten devlet olarak gözden çıkardıysanız bize de söyleyin bizde bilelim" diye konuştu.

KİLİS 'AFET BÖLGESİ' İLAN EDİLSİN

Kilis'in "Afet bölgesi" olması gerektiğini aktaran Sevengül, "Bir kentin afet bölgesi olması için doğal bir afet mi olması gerekiyor? Bundan büyük afet mi olur? Her gün üzerimize bombalar yağıyor her an ne olacağını bilmiyoruz" şeklinde konuştu. Roket saldırılarında zarar görenler için gönderilen yardımın valilik bütçesine aktarıldığını belirten Sevengül, "Devlet zaten bunu yapmak zorunda. Bu devletin asli görevidir. Biz hibe de istemiyoruz. Acilen ekonomik paketlerin çıkarılmasını istiyoruz" dedi. 

KİLİS DESTEK BEKLİYOR 

Kilis'te yaşananlara karşı sessiz kalınmasına tepki gösteren Sevengül, şöyle konuştu: "Biz yardım istemiyoruz buna ihtiyacımız yok. Türkiye halkı bu kadar duyarsız olmamalı. Burada insanlar ölüyor, batıda insanlar sabahlara kadar eğleniyor. Böyle bir şey kabul edilemez. 3 aydır neredeyse her gün bombalanan bir şehir gündeme bile gelmiyor. Halkın can havliyle yaptığı protestolardan sonra Kilis gündeme yavaş yavaş gelmeye başladı." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de tur otobüsü devrildi: 5 ölü, 32 yaralı

SONRAKİ HABER

Çözüm sürecini başlatan deklarasyonu okumak fezlekeye girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...