28 Nisan 2012 09:51

‘Ulusal İstihdam Stratejisi yasalara yediriliyor’

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi’nin düzenlemelerini çeşitli yasalara parça parça yedirmeye çalıştığını ifade etti. Çakar, bu strateji ile emek gücü piyasasının yeniden yapılandırılmasının hedeflendiğine dikkat ç

‘Ulusal İstihdam Stratejisi yasalara yediriliyor’
Paylaş

MMO 44. Olağan Genel Kurulu dün Kocatepe Kültür Merkezinde başladı. İki gün sürecek olan Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar,  Türkiye’nin ve dünyanın neoliberal politikalar doğrultusunda yönelimini değerlendirdiği konuşmasında, dünyanın oransal olarak en yüksek cari açığını Türkiye’nin verdiğini ifade etti. “2011 yılı cari açığı, hükümetin 2010’da hedeflediğinin iki katı düzeyinde, 77 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı 2002’de 22 milyar dolardan 2011 yılında 106 milyar dolara çıkarak yüzde 360 oranında arttı” diyen Çakar, Türkiye’nin daralma ve kaos tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.  

Çakar, “Türkiye ekonomisi istihdam, yatırım, üretim, ihracat ve ithalatın yapısı, teknoloji düzeyi, dış talep bağımlılığı, sermaye hareketlerinin serbest giriş-çıkışı ve aşırı borçlanma ile bir hayli örselenmiş durumdadır” dedi.

TOPLU İŞ İLİŞKİLER TASARISI SORUNU DERİNLEŞTİRİR

Çakar, Meclis gündemindeki “Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı”nın tüm sorunları çözmek yerine daha da derinleştireceğini; “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı’nın da yeni iş cinayetlerinin önünü açacağını ifade etti.

“Emek-gücü piyasasının yeniden yapılandırılmasını hedefleyen ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’, bu doğrultudaki düzenlemeleri çeşitli yasalara parça parça yedirme yöntemiyle uygulanmaktadır” diyen Çakar, esnek çalışma modelleri, mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi, özel istihdam büroları- geçici iş ilişkisi ve bölgesel asgari ücretin çalışanların aleyhine olarak yeniden düzenleneceğini söyledi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise Türkiye’nin yarı açık cezaevine dönüştürüldüğünü ifade ederek, ülkede oluşturulan baskı politikasına karşı TMMOB olarak mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Bugün yapılacak seçimlerde, mevcut yönetimin yer aldığı Demokrat Mühendisler ve Emek Hareketinden Mühendisler iki ayrı liste ile girecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Devletin adaleti yurttaş için adaletsizlik demektir’

SONRAKİ HABER

Roboski için adalet isteyenlere polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...