11 Mayıs 2016 16:52

İşçinin bütçesi hep açık!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan “Asgaride Yaşayanlar” raporu işçinin bütçesinin hep açık olduğunu ortaya koyuyor.

Paylaş

İşçi ailelerinin gelirleri maalesef, evde iki kişi çalışsa da, köyden gelen destek olsa da giderleri karşılamıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan “Asgaride Yaşayanlar” raporu bu gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. 

Nisan ayında emekçilerin durumunu oraya koymak için Akbulut ailesinin bütçesi incelenmiş.

Hüseyin Akbulut 44 yaşında. Bir üniversite hastanesinde taşeron işçi olarak çalışıyor. Eşi Bahar özel bir şirkette mutfak ve yemek işlerine bakıyor. Aslen Sivaslı olan aile İstanbul Sultangazi’de kendi evlerinde yaşıyor. Lise ve ilköğretim seviyesinde öğrenim gören iki çocukları var. 

Akbulut ailesinin bütçesi, kendi evlerinde oturmalarına rağmen, nisan ayında 276 TL açık vermiş. Üstelik bu açık yiyecek ve alkolsüz içecek kalemine en az pay ayrılmasına, köyden 700 lira değerinde destek gelmesine rağmen veriliyor.  

Elbet de söz konusu açığın nedeni mal ve hizmetlere yapılan zamlar. Akbulut ailesi yol, yemek, ev eşyası, eğitim, sağlık, sabit faturalar gibi giderlere yaptığı ödemeleri, iki kişisi çalışmasına rağmen karşılayacak düzeyde bir gelire sahip değil.

ÇOCUKLARI İÇİN KAYGILI 

Akbulut ailesinin giderlerinin üç aylık ortalaması alındığında 3 bin 701 lira olduğu, gelirlerinin üç aylık ortalaması ise 3 bin 317 TL civarında olduğu görülüyor. Yani aile ortalama 384 liralık gelir-gider açığına sahip.

Her ay neredeyse 400 lira açıkla yaşan Hüseyin Akbulut durumu şöyle değerlendiriyor: “Çocuklar büyüyor, büyük bu yıl üniversite sınavına giriyor, küçük seneye lisede. Öyle bir ülkedeyiz ki çocuklarımın geleceği için kaygılıyım. Huzuru olan, barış içinde yaşayan; işsiz, aşsız, evsiz kimsenin olmadığı bir yaşam ve ülkeyi özlüyorum.”

Şu günlerdeki en büyük beklentisinin de tüm taşeron işçiler gibi kadrolu olarak çalışmak. olduğunu dile getiren Hüseyin Akbulut, hükümetin düzenlemesinin umudunu kırdığını belirtiyor: “İş güvencesi 3 yıllık sözleşmelerle yok ediliyor, ücret artışı yok yani taşeronda son aldığımız ücreti alacakmışız. Ayrıca kıdem tazminatından vazgeçecekmişiz. Şu ana kadar bu şartlarla bile kadroya alınmamıza dair bir adım atılmadı. Bir de bir sınavdan söz ediliyor son günlerde, onu aşmak da şartmış. Umut nasıl kırılmasın ki?” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin ihale kralı Panama Belgesinde

SONRAKİ HABER

Fındıklı'da 2 kişiye ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa