11 Mayıs 2016 16:47

AKP’nin ihale kralı Panama Belgesinde

İş Adamı Mehmet Cengiz Bonito International Inc. isimli paravan şirketiyle Panama Belgeleri’nde yer alıyor.

Paylaş

Dünyayı sarsan Panama Belgeleri’nin yayımlanan ikinci kısmında 684 zengin Türkiyelinin de vergi cennetlerinde off shore hesabı olduğu ortaya çıkmasının ardından ayrıntılar netleşiyor. 

Hükümete yakın iş insanlarının paralarını vergiden kaçınmak için yurt dışına kaçırdığı ve Türklerin bağlantılı olduğu off shore hesaplarının 2002’den sonra artığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinden Pelin Ünker’in haberine göre, 17-25 Aralık tapelerinde vatandaşa ettiği küfrüyle hatırlanan ve son olarak Artvin Cerattepe’deki bakır madeni projesiyle tepki çeken İş Adamı Mehmet Cengiz ise Bonito International Inc. isimli paravan şirketiyle Panama Belgeleri’nde yer alıyor. 

Cengiz, hükümetten en çok ihale alan iş insanlarından biri. Üçüncü Havaalanı, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi, Eti Bakır başta olmak üzere onlarca ihaleyi kazanan Cengiz, son olarak Mersin Akkuyu Nükleer Santraline talip olmuştu.

1999 yılında kurulan Bonito şirketi 31 Ekim 2006 tarihinde kapatılmış. İsviçre’de kurulan şirket üzerinden açılan off shore hesabı ise Niue’de görünüyor. Şirketin ortakları arasında İş Adamları Mehmet Hakan Akkaya, Cengiz Özçelebi ve Ahmet Can Gümüşçüoğlu da bulunuyor. IPCO SA ve Eurostock AG’nin de ortakları arasında yer aldığı şirketin kurulmasında aracı kurum EST SA olarak geçiyor. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

7 ayın ardından ‘yok’ denilen eşyalar bulundu

SONRAKİ HABER

İşçinin bütçesi hep açık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...