12 Mayıs 2016 00:05

Çay üreticisi ‘özele’ mahkum edilmemeli

İşçi sendikası olmasına rağmen üyeleri aynı zamanda çay üreticisi de olan Gıda-İş, ÇAYKUR’un randevu sistemiyle çay almasını eleştirdi.

Paylaş

Çay kampanyası 3 Mayıs’ta açılmasına rağmen fiyatının açıklanmamasını özel sektör ucuz çay alarak fırsata dönüştürdü. Çay hasadı başlamadan bir ay önce ÇAYKUR’un, çay taban fiyatını gübre, işçilik vb. giderleri dikkate alarak yapması gerektiğini dile getiren Gıda-İş Sendikası üreticilerin sesi oldu.
Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, konu hakkında şunları söyledi: “Çayda kota uygulaması, üreticiyi tam bir açmaza sokuyor. Dönüm başı verilen kota zaten çok az iken randevu uygulaması ile çay üreticilerinin beli iyice bükülmektedir. Uygulanan kota nedeniyle, üreticilerin ürününün en fazla yüzde 55’lik bölümünü ÇAYKUR alabiliyor. Yaşanan olumsuzluklar üzerine, bir de randevulu sistem eklenmesi, randevusuna gelemeyen üreticinin çayı alınmış gibi kotadan düşürülmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. ÇAYKUR, Genel Müdürlüğü yaşanan tepkiler üzerine şimdilik randevusuna ürün getirmeyen üreticinin ürününü kotadan düşürülmeyeceğini ilan etmiş olması, sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor.  Randevu uygulaması, çay üreticilerimizi özel sektöre mahkum etmektedir. Daha fazla kâr için ellerini ovuşturarak bekleyen özel fabrika patronları çayı en ucuza kapatmayı planlamaktadır.

ÖZELLEŞTİRMENİN YOLU

Kurulan çay borsasının tam bir piyasa aracına dönüştürüldüğünü dile getiren Seyit Aslan, “Oluşturulan çay borsasının üreticilere hiçbir yararı ve katkısı yoktur. Bütünüyle Çay tüccarlarının korumaya dönük oluşturulmuş bir yapı olarak görev yapmaktadır” dedi.
Aslan, Üreticiyi de işçiyi de bıktırarak ‘bari özelleşsin’ dedirtmek üzere ÇAYKUR’un özelleştirilmesini de amaçlayan politikaların son bulmasını istedi..
Çay üreticisinin sorunları bir an önce çözülmesini ve tüm mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan şu önerileri sıraladı: “Başta kota ve kontenjan kaldırılmalı. Çay fiyatı tüm üreticilerin kendi üye oldukları kuruluşlar üzerinden toplantılar yapılarak birlikte belirlenmeli. Belirlenen Çay fiyatı altında alımlar yasaklanmalı. ÇAYKUR üreticilerin elindeki tüm Çay’ı alma güvencesi ve garantisi vermelidir.” (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İş Sağlığı Güvenliği Konferansı'nda tarım işçileri konuşuldu

SONRAKİ HABER

Yüz binlerce esnaf kepenk indiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...