12 Mayıs 2016 00:50

Surlulardan Davutoğlu'ya: Sizinki bir başarı hikayesi değil

Ahmet Davutoğlu’nun, Kürt illerindeki operasyonlar için askerle ‘omuz omuzaydık’ sözleriyle bir başarıdan bahsetmesini Sur'da yaşayanlara sorduk.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Fırat TOPAL
Diyarbakır

 
Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘veda’ kapsamında ilk ziyaretini Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a yaptı. Davutoğlu’nun, ziyarette Kürt illerindeki operasyonlar için ‘omuz omuzaydık’ sözleriyle bir başarıdan bahsetmesi ve Akar’ı tebrik etmesini Sur’da yaşayan yurttaşlara sorduk. Yurttaşlar, “Şehirleri bombalamaktan bir başarı hikayesi çıkmaz” diyor.
Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’da 163 gündür abluka devam ediyor. Çatışmaların sona ermesine rağmen haftalardır ilçede sokağa çıkma yasağı kaldırılmıyor. Ablukalar süresince 75’e yakın yurttaş hayatını kaybetti. Onlarca polis ve askerin de yaşamını yitirdiği ilçede sokağa çıkma yasağının olduğu mahallelerde neredeyse yıkılmadık yapı kalmadı. Bölgedeki sağlık ocakları kapatılarak karakola dönüştürüldü. Bölge nüfusu azaldı, göçler yaşandı. ‘Terörle mücadele’ adı altında bölgeye tanklar, ağır silahlarla saldırıldı.

‘KİME KARŞI BAŞARI?’

Sur’da yaşayan yurttaşlar tüm tabloyu bir övünç ve başarı gibi sunan Başbakan Davutoğlu’ya tepki gösterdi. “Sur’un hem tanığı, hem mağduru, hem sakini” olduğunu söyleyen Enver İzra şunları söyledi: “Kime karşı başarı bu? Kazanım ve zafer neye göre? Eğer biz gerçekten kardeş olmuş olsaydık bize bu kadar zulüm yapmazlardı. Biz Türkiye toprakları ile birlikte aynı bayrak altında yaşamımızı sürdürüyoruz. Bize yapılanlar yani kendi ülkesinin vatandaşına yapılanlar nasıl tebrik edilir?” diye soruyor. Yaşananların bir katliam olduğunu ifade eden İzra, hem kardeşlik vurgusu yapıp hem yaşananları görmezden gelinmesini eleştiriyor.

‘DAVUTOĞLU MİLLETİ PERİŞAN ETTİ’

Fırat Çeçen de yapılan açıklamaların her birinden rahatsızlık duyduğunu söylüyor. Çeçen, “Sur yıkıldı, insan sayısı azaltıldı. Şimdi kamulaştırıp kendi isteklerine göre yani buradaki halkın isteklerini yok sayarak adım atıyorlar. Evet onların isteği buydu ve onlar açısından bir başarıdır. Tebrik edilir. Ama binlerce kişi evinden oldu, yurdundan oldu, işsiz kaldılar, göç etmek zorunda kaldılar. İnsanlık açısından bir başarıdan söz edilemez” diye konuştu.
Necat Varan da, “Davutoğlu, milleti perişan etti. Davutoğlu gittiğini biliyor artık. Ama Cumhurbaşkanının korkusundan sesini de çıkaramıyor. Cumhurbaşkanı işlenen bütün suçları Davutoğlu’nun üstüne yıkacak. Ama her ne kadar Davutoğlu gitse de bu işin sorumluları Cumhurbaşkanı ile Başbakan Davutoğlu’dur. İkisinin de parmağı vardır. ’90’lar da karakollar vardı şimdi de yeniden kuruyorlar, bu çözüm değil. Kürt halkının hakkını vereceksin, istenen şeyi, vereceksin beraber yaşayacaksın bunu yapabilirsen birbirini tebrik edersin ve işte o zaman bir başarı olur. Başka hiçbir şey çözüm ve başarı olamaz. Özal’da bir başarıdan bahsetmişti. Ağarları gördük, Çiller’i gördük daha niceleri... Hepsi tarihin çöplüğüne gömüldü ama Kürtler o günden bugüne hakkı için ayakta” dedi.

‘ŞEHİR BOMBALAMAK BAŞARI DEĞİLDİR’

Fuat Çomak da, Sur’da ve bölge illerindeki ablukaya alınmış yerlerde yapılanları bir başarı olarak lanse edilmesini kabul etmediğini söylüyor. Çomak, “Bir devletin kendi şehirlerini bombalaması bence başarı değil, o onun acizliğinin, bitmişliğinin göstergesidir. Burada psikolojik savaş olarak batıyı kandırıyorlar hepsi. Özellikle havuz medya denilen medya batıyı kandırmak için, burada başarı, var diyor. Bu Erdoğan bütün yapılan bu tür şeylerin Erdoğan, Davutoğlu’yu da kurban diye sunacak. Yaşananlarda Davutoğlu’nun kabahati var onu yönlendiren de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da eylemler dinmedi, meclis devre dışı bırakıldı

SONRAKİ HABER

DİSK, kiralık işçilik yasasını AYM’ye taşıyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa