11 Mayıs 2016 15:43

Almanya’da kiralık işçilere eşit ücret verilecek

Almanya'da Çalışma Yasası'nda yapılan değişiklikle kiralık işçiler aynı işyerinde 9 ayını doldurduktan sonra diğer çalışanlarla aynı ücreti alacak.

Paylaş

Almanya’da Federal Hükümeti oluşturan Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) liderleriyle genel sekreterlerin katıldığı toplantıda aylardır tartışma konusu olan Çalışma Yasası’ndaki bazı değişikliklerde uzlaşıldı.
Uzun zamandır beklenen koalisyon zirvesi sonrasında konuşan SPD’li Çalışma Bakanı Andrea Nahles, halen çalışmaları süren ve çalışanların haklarını korumayı amaçlayan yasa tasarısının yakın zamanda çıkacağını söyledi. Özellikle kiralık işçi olarak bilinen geçici çalışanların haklarına odaklanılacağını kaydeden Nahles, eşit işe eşit ücret konusunda iyileşmeler sağlanacağını belirtti.

EN FAZLA 15 AY
Üzerinde uzlaşılan tasarı kanunlaştığı takdirde kiralık işçilerin bir işyerinde en fazla 15 ay süreyle çalışmaları mümkün olacak. Kiralık işçilerin aynı işyerinde 9 ayını doldurduktan sonra diğer çalışanlarla aynı ücreti almaları zorunlu olacak ve sadece sendikalar ile işverenler arasında uzlaşma halinde istisnalar kabul edilecek.
Yine kiralık işçilerin diğer çalışanların yapacakları grevler esnasında işe alınmaları yasaklanarak, grevlerin kırılmasının önüne geçilecek.
Öte yandan, birçok teknolojik hizmet, restorasyon ve temizlik gibi hizmetlerin diğer şirketlere verilmesi veya geçici çalışanlar üzerinden tamamlanması da dikkat çekiyor. Buna karşı da yasa tasarısında yeni önlemler alınması planlanırken, işveren sendikaları ‘Şirketlerin manevra alanlarının kısıtlanacağı’ eleştirileri getiriyor.
Aralık 2013’te kurulan CDU-CSU-SPD hükümetinin koalisyon sözleşmesinde kiralık ve geçici çalışanlar ile kadın-erkek ücret eşitliği konusunda SPD’nin birçok vaadi kabul edilmişti. Ancak bu vaatler aradan geçen 2.5 yıla rağmen gerçekleştirilemedi.
Son olarak Aile Bakanı SPD’li Manuela Schwesig’in yaptığı bir açıklamada, kadın-erkek ücret eşitliğini sağlamaya yönelik bir yasa tasarısının 3 ayı aşkın bir süredir CDU yönetimindeki Başbakanlık Dairesinde bloke edildiği duyurulmuştu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sıradanlaşmaktan korkanların hikayesi: Mezeleri Güzel

SONRAKİ HABER

Fikret Orman: Kupayı Osmanlıspor maçına getirmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...