11 Mayıs 2016 13:52

‘Başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz’

TOBB Genel Kurulu'nda konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, Başkanlık sistemi ile ilgili "Böyle bir Başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz' dedi

Paylaş

Ankara'da gerçekleşen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan'ın TOBB Genel Kurulu'na katılamıyor olmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Neden katılamıyor? Kim engel oluyor? Bu sorunun yanıtını bulmadan, bu sorunun yanıtını vicdanımızda vermeden demokrasi sözcüğünün d'sini bile ağzımıza alamayız" diye konuştu. 

Yeni Anayasa tartışmaları üzerinden demokrasi vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, "Demokrasinin olmadığı bir yerde büyüme olmaz. Demokrasinin olmadığı bir yerde can ve mal güvenliği olmaz. Sayın Hisarcıklıoğlu konuşmasında diyor ki 'Yeni Anayasa yapılacaksa bizim can ve mal güvenliğimiz güvence altına alınmalıdır'. Can ve mal güvenliğinizin olmadığını siz de biliyorsunuz. 'Yargı ve Anayasa benim için ayak bağıdır' dendiği zaman sizin içinizden bir yürekli insan çıkıp neden itiraz etmedi?" sözleriyle eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu, bu sözlerinin devamında Türkiye'de adaletin ve devletin bitirildiğini söyledi. 

TOBB'A ELEŞTİRİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Parlamenter sistem, bekleme odasında' sözlerini eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, TOBB'a da sitem ederek, şöyle konuştu: "150 yıldır parlamenter sistem geleneğimiz var, Osmanlı'dan geliyor. Şimdi parlamenter sistemi tu kaka yaptık. Yine size soruyorum. 'Parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır' dediği zaman neden içinizden birisi çıkıp itiraz etmedi? 'Parlamenter sistem bekleme odasına aldım' demek ne demektir biliyor musunuz? 'Ben milli iradeyi tanımıyorum' demektir. Yine size söylüyorum ve sitem de ediyorum. Kusura bakmayın. Benim sitem etme hakkım var. Bütün yükü benim sırtıma yükleyerek demokrasi arayışı içine girmemelisiniz. Destek vermelisiniz."

Yine TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik yeni Anayasa'da olmamalı' sözleri üzerinden TOBB'u eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Laiklik Anayasa'dan çıkarılmalıdır, diyor. Niye itiraz etmiyorsunuz? Sizin unvanınızın başında Türkiye yok mu? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği değil mi? Laiklik din ve vicdan özgürlüğü değil mi? Bir kişi kalkacak, TBMM Başkanı kalkacak, konuşacak. 'Laiklik Anayasa'dan çıkarılmalıdır' diyecek, kusura bakmayın ama TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız!" 

IŞİD’in saldırdığı Kilis'in ise bir Suriye şehri haline geldiğini dile getiren ve "24 saatte Halep'e gideriz, diye açıklama yapıyorlardı. Kilis neredeyse düştü, düşecek" cdiyen Kılıçdaroğlu, Kilis'in gazeteye ilan vererek hükümet aradığını söyledi. 

Kürt sorunun Meclis'te çözülmesi gerektiğini söyleyerek çözüm sürecini eleştirdi ve şöyle konuştu: "Kürt sorunu çözülmeli mi? Evet, çözülmeli. Hiç tereddütüm yok. Nerede çözülmeli? TBMM'de çözülmeli. Siyasetin çözüm yeri TBMM'dir. Çözüm anahtarı tam demokrasi ve özgürlükte yatıyor. Tam demokrasi ve özgürlük olursa bu sorun çözülür." 

KAN DÖKÜLMEDEN DEĞİŞTİREMEZSİNİZ!

Anayasanın değiştirilmesi gerektiğini de belirten Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki "Darbe hukuku kalsın, biz bu Anayasa'yı değiştirelim; ne için? 'Başkanlık sistemini getireceğiz'. Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net" sözleri dikkat çekti. 

HÜKÜMETTEN CEVAP: DARBE ÇAĞRISI YAPIYORSUN

Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine aynı toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş yanıt verdi. Elitaş, "Ana muhalefet partisinin genel başkanı diyor ki 'Eğer bu anayasayı değiştirirseniz, kan dökülmeden değiştiremezsiniz.' Bu ne zihniyet Allah aşkına? Kanla bir anayasa değişikliği olabilir mi? Böyle tehdit edilebilir mi bir millet? Ana muhalefet partisine bu yakışır mı? Sen darbeci misin? Darbe yapmak niyetinde misin? Darbecilere çağrı mı yapıyorsun?" şeklinde konuştu. 

Elitaş, Türkiye'nin "çağdışı" diye tanımladığı CHP zihniyetini aştığını da sözlerine ekledi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Atılım gazetesinin davası yarın

SONRAKİ HABER

Bianet Kürtçe yayına başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...