11 Mayıs 2016 13:32

ESM: Soma'nın sorumluları iki yıldır cezalandırılmadı

ESM, Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden geçen 2 yıla rağmen sorumluların hala cezalandırılmamasına tepki gösterdi.

Paylaş

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden geçen 2 yıla rağmen sorumluların hala cezalandırılmamasına tepki gösterdi. Sendika, katliama ilişkin tek bir kamu görevlisine dahi ceza verilmezken üyelerine ceza yağdırıldığına dikkat çekti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde yapılan eylemde, “Soma'nın hesabı sorulacak” sloganları attılar. Basın açıklamasını okuan ESM Genel Sekreteri Serkar Ertuğrul, 13 Mayıs'ta 2. yılı olacak Soma katliamının 3-5 kişinin üzerine yıkılmaya çalışıldığını söyledi. Hala tek bir kamu görevlisinden bile hesap sorulmadığını belirten Ertuğrul, halka ait olan madenlerin özelleştirme ve rödovans sistemi altında sermayeye peşkeş çekilip daha fazla üretim ve kar için mezarlıklara çevrildiğini dile getirdi. Soma sonrası çıkartılan göstermelik yasaların sadece göz boyamaya yönelik olduğunu kaydeden Ertuğrul, Soma'dan sonra Ermenek'te meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 18 kişinin buna kanıt olduğunu ifade etti. Ertuğrul, hala ülkenin birçok yerinde kaçak olarak en ilkel şartlarda çalışan maden emekçilerinin bulunduğunu ve bir kayıt dahi tutulmadığını söyledi. 

KAMU EMEKÇİLERİ GEREKÇESİZ UZAKLAŞTIRILIYOR

Maden Teknik Arama'da çalışan bir üyeleri Volkan Sevinç'in “muhbir vatandaş” ihbarıyla hiçbir gerekçe gösterilmeden memuriyetten uzaklaştırıldığını belirten Ertuğrul, “İşyerlerinde sendikal çalışmalarımız engellenmektedir. 10 Ekim katliam afişlerini yasaklayan ve katledilen insanların resimlerine bile tahammül edemeyen bir bürokratik tutum ile karşı karşıya durumdayız. Tüm uluslararası sözleşmelerden kaynaklı sendikal örgütlenme ve çalışma hakkımız izne tabi tutulmak istenip yönetici ve işyeri temsilcilerimiz üzerinde baskı uygulanmaktadır. Karşılaştığımız bu baskı ve hukuksuz durumu görüşmek için defalarca yaptığımız görüşme talebi Enerji Bakanlığı tarafından kabul edilmemiştir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

6. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri sahiplerini buldu

SONRAKİ HABER

İfade vermek için adliyeye gelen avukatlar serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...