Diyarbakır'da tuğla işçilerinden sigorta ve zam eylemi
Diyarbakır'da Dicle, Vera, Topraksan, Bloksan, Eba, Kilsan ve Gap tuğla fabrikalarında çalışan işçiler 3 yıldır zam alamadıkları için iş bıraktı.

Ümit EREN
Diyarbakır
Diyarbakır Bağıvar’da bulunan Dicle, Vera ,Topraksan, Bloksan, Eba, Kilsan ve Gap tuğla fabrikalarında çalışan işçiler 3 yıldır ücretlerine zam verilmediği ve sigortalarının yapılmaması nedeniyle geçtiğimiz günlerde iş bıraktı. Bazı işçiler çavuş ve patron baskısıyla işbaşı yaparken bazılarının bekleyişi devam ediyor. İş bırakan işçiler zam yapılması bir yana, fabrikalara gelen elektrik faturaları için patronların her işçinin ücretinden 50 lira kesinti yaptıklarını dile getirdiler. Ağır koşullar altında çalışmalarına rağmen sigortalarını yatırmayan patronların yakınlarını işçi gibi gösterip sigortalı yaptığını da söyleyen işçilerle iş bırakma eylemleri ve talepleri ile ilgili görüştük.
İŞÇİNİN DURUMU GÖRÜLMÜYOR
Topraksan fabrikasında işçi olan Kadri Cengiz iş bırakma nedenlerini “Maddi durumumuz düşük. Maaşlarımız bize yetmiyor. Bundan dolayı zam ve sigorta istedik ve patronlar taleplerimizi kabul etmeyince greve gittik. Çavuşlar bizden 3-4 kat fazla alıyor biz ne alıyorsak onlarda aynı şeyi alsın ve sigortalı çalışmak istiyoruz’” sözleriyle dile getirdi. “İçtiğimiz su bile temiz değil. Çok zor şartlar altında düşük ücretle ve sigortasız çalışmaktan yorulduk” diyerek çalışma koşularına isyan eden Cengiz, “Artık yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz” dedi. İş bırakma eylemine katılan işçilerin çoğunun çavuşların baskısı ve patronların vaadi nedeniyle hiç bir kazanım elde edemeden işe geri döndüğünü söyleyen Gap İşçisi Eyüp Engin ise, “2008’den bu yana bütün tüketim mallarına yüzde yüze yakın zam yapıldı ama bizim aldığımız ücretlere doğru dürüst bir zam yapılmadı. Birçok işçi kiracı durumunda ve artık bu ücretlerle geçinme şansımız kalmadı ama patronlar işçinin durumunu görmek istemiyor” dedi.
Bağıvar’daki kahvelerde bekleyen işçilerden edindiğimiz bilgilere göre 5 Mayıs’ta başlayan iş bırakma eylemine sadece tabancı olarak adlandırılan ve büyük çoğunluğu 18 yaşından küçük çocukların oluşturduğu işçiler katıldı. Yüklemeci olarak adlandırılan daha büyük ve deneyimli işçilerin eyleme katılmaması nedeniyle işçilerin büyük çoğunluğu hiç bir kazanım elde edemeden işlerine geri döndü. Sadece Bloksan fabrikasında çalışan işçiler ücretlerine 2 lira zam aldı. Talepleri kabul edilmediği için işe başlamayan işçilerin bekleyişi ise sürüyor.
Evrensel'i Takip Et