11 Mayıs 2016 07:26

Kraliçe'nin ‘Çinliler çok kabaydı’ gafı

İngiltere Kraliçesi’nin Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in Londra ziyareti sırasında Çinli yetkililerin ‘çok kaba’ davrandığını söylediği ortaya çıktı.

Paylaş

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 90. doğum günü onuruna dün Buckingham Sarayı’nda bir davet verildi. Kraliçe davette, geçen yıl Londra’yı ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in ziyareti sırasında heyetten sorumlu olan polis şefi Lucy D’Orsi’yle yaptığı görüşmenin kaydedildiğinden habersiz ziyaretle ilgili yorumlar yaptı. Kraliçe kayıtta, İngiltere’nin Çin’deki Büyükelçisi’nin maruz kaldığı davranışları ‘Çinliler çok kaba’ sözleri ile ifade ediyor. Kraliçe’nin sözleri üzerine D’Orsi’nin “Tüh, kötü olmuş” dediği duyuluyor.
Daha sonra söze giren başka bir yetkili, polis şefi D’Orsi’nin yetki alanının Çinliler tarafındn ciddi biçimde sınandığını söylüyor ve “Ama komutayı elden bırakmadı” diyor.
Polis şefi D’Orsi ise “Bilmiyorum haberiniz varmıydı ama benim için gerçek bir sınav oldu” diyor ve Kraliçe de “Evet farkındayım” diyor. D’Orsi söze “Lancaster House’tan çıktıklarında bana ziyareti sonlandıracaklarını söylediler” diyerek devam ediyor. Kraliçe’yse söze “Büyükelçiye karşı da çok kabaydılar” diyerek giriyor. D’Orsi ise “Hem kaba hem de diplomasiye yakışmayan tavırları vardı” diyor. İkili arasındaki diyaloğu Kraliçe Elizabeth, “Olağandışı” diyerek noktalıyor.
 

BUCKİNGHAM: YORUM YOK
ÇİN: BBC’NİN YAYININI SANSÜRLEDİ

Video kaydının ortaya çıkmasının ardından kısa bir açıklama yapan Buckingham Sarayı, “Kraliçe’nin özel temasları hakkında yorum yapmıyoruz” dedi. Açıklama, “Ancak Çin heyetinin ziyareti son derece başarılı geçmiş ve her iki taraf da temasların sorunsuz gerçekleşmesi için uyum içerisinde çalışmıştır” ifadeleriyle devam ediyor. Çin hükümetinden konuyla ilgili bir açıklama gelmese de haberin yayınlandığı dakikalarda BBC Dünya Servisi’nin Çin’deki televizyon yayını sansürlendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İranlı milletvekili: Zarrab ABD'ye planlı gitti

SONRAKİ HABER

Devlet, bodrumda katledilen Mehmet Tunç'u arıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...