11 Mayıs 2016 00:55

Patronlara nasıl kurtulacakları anlatıldı

Uluslararası İş Sağlığı Güvenliği Konferansının ikinci gününde patronlara bir iş cinayetinde sorumluluktan hukuki olarak nasıl kurtulacağı anlatıldı.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, iş cinayetlerinden işçiyi sorumlu tutmasıyla gündeme gelen 8. Uluslararası İş Sağlığı Güvenliği Konferansının ikinci gününde bir iş cinayeti sonrası patronların sorumluluktan hukuki olarak nasıl kurtulacağı anlatıldı. Bu duruma diğer konuşmacılardan tepki geldi. İngiltere Güvenlik Konseyi Politika ve Standartlar Direktörü Neal Stone “İşverenler neden yükümlülük almaktan kaçıyor? Yüksek cezaların iş kazalarına etkisi ne? Ben burada bu sorulara yanıt alamadım. Bu sorunların yanıtlanması gerekiyor. Yaşanan iş kazalarını azaltabilmek için yüksek cezalar verilmeli” dedi. 

Giriş ücretlerinin 400 lira olduğu ve hiçbir işçinin yer almadığı 8. Uluslararası İş Sağlığı Güvenliği Konferansına Haliç Kongre Merkezinde devam edildi. Konferansın ikinci gününde ilk konuşmayı Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu Monografileri Başkanı Kurt Straif yaptı. Her 5 akciğer kanserinden 1’inin nedeninin mesleki olduğunu dile getiren Straif, “Ayrıca asbeste maruz kalanlarda yumurtalık kanserine, gece çalışan kadınlarda ise ışık sebebiyle göğüs kanserine rastlanıyor” dedi.

Avusturya Griffith Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sharif Mohammed de “İş güvenliği kültürünü, kurumsal kültür haline nasıl getirebileceğimizi düşünmemiz gerekir. ‘Hep çalışanların hatası, bizim sistemimiz mükemmel’ yaklaşımı diye düşünülüyor. Bir de sektör ortalaması diye bir şey var. Bir sektörde yaşanan iş kazaları oranları varmış gibi düşünülüyor. Buna göre bir şirket, ‘Bizimki sektör ortalamasının altında’ diye övünebiliyor. Peki biz bu ortalamayla yaşayacak mıyız yoksa farklı bir şey mi bulacağız?” diye konuştu.

PATRONLARA ÖNERİLER: NASIL KURTULURSUNUZ?

Konferansın öğleden sonraki oturumuna “İşverenin Hukuki Sorumluluğu” başlıklı panelle devam edildi. Panelde Prof. Dr. Erdem Özdemir, Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Refik Korkusuz, Yargıtay Üyesi Halil Yılmaz ve İngiltere Güvenlik Konseyi Politika ve Standartlar Direktörü Neal Stone söz aldı.

Prof. Dr. Erdem Özdemir, “İşverenin sorumluluğu olmayan iş kazaları olabilir. Zarar görenin, üçüncü şahısın ağır kusurlu olduğu olaylarda ve mücbir sebep varsa işveren sorumlu değildir” dedi. Erdem Özdemir şöyle devam etti: “Mesela çalışan intihar etti. Bu olayda zarar gören, ağır kusurlu olduğu için işveren sorumlu değildir. İşveren mobbing sonucu gerçekleşmiş bir eylemse ve bu kanıtlanırsa sorumlu olur” diye konuştu. Özdemir sözlerini bir örnekle sürdürdü: “Erikli Su’da çalışan biri, bir apartmana damacana su götürüyor. Dönüşte asansöre binmek için kapıyı açıyor ve asansör boşluğuna düşüyor. Burada 3. şahıs kusurludur. Yani apartman yöneticisi.” Özdemir mücbir sebepler için ise doğal afetleri işaret etti.

Yargıtay Üyesi Halil Yılmaz da, Yargıtayın verdiği kararları örnek göstererek, patronların sorumluluktan kurtulduğu olaylardan örnek verdi. Yılmaz, bir işçinin öldüğü takdirde hangi yakınına tazminat verileceğini hangisine verilmeyeceğini de anlattı.

‘BEN SORULARA YANIT ALAMADIM’

Son konuşmayı ise İngiltere Güvenlik Konseyi Politika ve Standartlar Direktörü Neal Stone yaptı. Büyük Britanya’da son dönemlerde, iş kazalarında patronlar hakkında yüksek cezalar verildiğini ve bunun iş cinayetlerini ve kazalarını düşürdüğünü dile getiren Stone, “İşverenler neden yükümlülük almaktan kaçıyor? Yüksek cezaların iş kazalarına etkisi ne? Ben burada bu sorulara yanıt alamadım. Bu sorunların yanıtlanması gerekiyor. Yaşanan iş kazalarını azaltabilmek için yüksek cezalar verilmeli. Hüküm verenlerin bağımsız olması gerekir. Bir olayda suçlular cezalandırılmalı, suç azaltılmalı, halk korunmalı, yaşanan iş kazasında etkilenenler yani yakınlarına bir iyileştirme sağlanmalı” dedi.

MUHABİRİMİZE ‘ZAMAN YOK’ DENİLEREK SÖZ VERİLMEDİ

“Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği” başlıklı bir panelin moderatörlüğünü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Batur yaptı. İlk sözü alan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, her yıl sayısı artan iş cinayetlerini ve iş kazalarını önlemeye yönelik yaptıkları projelerle övündü. Özer, “İş sağlığı ve güvenliği konferanslarından dünyada 5 tane yapılıyorsa 1 tanesi Türkiye’de yapılıyor. 2005 yılında başlayan projelerimizi çoğalttık. İşyerlerinde çalışma ortamlarının iyileştirilmesi projesine önce maden, inşaat ve metal sektörü dahilken şimdi tekstil, gıda, mobilya, kimya ve deri sektörleri dahil oldu. TSE ile çalışıp standartlarımızı belirledik” dedi.
Diğer konuşmacılardan, AB İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı Brüksel Ofis Müdürü Brenda O’brein’in konuşmasında dikkat çekici yanlar oldu. Türkiye Çalışma Bakanlığıyla aralarının iyi olduğunu ifade eden O’brein, “Hazırladığımız ankete verilen cevaplara göre, Türkiye iş sağlığı ve güvenliğine en fazla bütçe ayıran ve çalışanlar üzerinde zaman baskısının en az sıkıntı yarattığı ülke” dedi.
Diğer konuşmacıların da söz almasından sonra soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümünde söz almak isteyen muhabirimize ‘Zaman yok’ denilerek söz hakkı verilmedi.

{{279593}}

ERDOĞAN İŞÇİYİ SUÇLAMIŞTI

Konferansın birinci günü de Erdoğan: “Bakıyorsunuz hükümet kuralı koymuş. İşveren de üzerine düşen görevi yapmış. Gerekli tertibatı almış. Fakat işçimiz çok basit nedenlerin arkasına sığınarak, hatta ‘Bana bir şey olmaz’ diyerek, bu tedbirleri uygulamıyor. Hava sıcak diye bareti takmıyor. Rahatsız ediyor diye koruyucu elbisesini giymeyen işçi kardeşim öncelikle kendi canını tehlikeye attığını bilmelidir” diyerek iş cinayetlerinde işçiyi suçlamıştı.

{{279650}}

AKP DÖNEMİNDE 17 BİN İŞÇİ CAN VERDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iş cinayetlerinin engellenmesi konusunda önemli adımlar atıldığı yönündeki sözlerine yanıt vermişti. AKP’li  yıllarda en az 17 bin 57 işçinin can verdiği belirtilen açıklamada, “Türkiye’de devlet ve sermaye iş birliği içinde iş cinayetleri rejimi sürdürülüyor” denilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Rektörlük polise yol gösteriyor

SONRAKİ HABER

Kepler Teleskobu ile 1284 yeni gezegen keşfedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...