10 Mayıs 2016 20:33

Anadolu rock’un efsanesi Cem Karaca anılacak

Cem Karaca için yapılcak özel konserde Hakan Aysev, Can Bonomo ve Retrobüs usta sanatçının eserlerini seslendirecek.

Paylaş

Cemal Reşit Rey Konser Salonu “Müziğin Ustaları” konser dizisi kapsamında Cem Karaca’yı anacak.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), “Müziğin Ustaları” konser serisi ile Türkiye müziğinin usta seslerini ve eserlerini günümüz sanatçılarının konuk olarak katıldığı özel programlarla anmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Anadolu rock müziğinin efsane ismi Cem Karaca, 16 Mayıs’ta unutulmaz eserleriyle anılacak. 

“Müziğin Ustaları Cem Karaca’yı Anma Konseri” adlı etkinlikte; güçlü sesi, duruşu, yorumu ve şahsı ile bir akımın figürlerinden biri haline gelmiş değerli usta Cem Karaca’yla özdeşmiş güzide şarkılar; Hakan Aysev, Can Bonomo ve Retrobüs tarafından seslendirilecek. Ayrıca programda, Türkiye’deki müzikal değişimin öncülerinden Cem Karaca’ya dair anılar ve özel görüntüler barkovizyon aracılığıyla dinleyicilerle paylaşılacak. Cem Karaca hayranlarını CRR’de buluşturacak bu özel konser, 20.00’de başlayacak.

BESTECİ, SİNEMA VE TİYATRO OYUNCUSU: CEM KARACA

Anadolu rock müziğinin kurucu isimlerinden ve aynı zamanda besteci, tiyatro ve sinema oyuncusu olan Cem Karaca, 5 Nisan 1945 tarihinde İstanbul’da doğdu. Ermeni asıllı Toto Karaca ve Azeri asıllı Mehmet Karaca’nın tek çocuğu olan Cem Karaca, sanatla iç içe büyüdü. Beş yaşında annesi ve teyzesinin etkisiyle şarkı söylemeye başlayan Karaca, Robert ve Kültür Kolejinde öğrenim gördü. Müzik hayatına amatör olarak “Dinamikler” ve “Jaguarlar” adlı müzik gruplarında başladı. Profesyonel olarak 1967 yılında Mehmet Soyarslan, Tümay Yalçınkaya, Timur Fildişi ve Ahmet Tuzcuoğlu ile birlikte “Apaşlar” grubunu kurdu. Aynı yıl Apaşlar, Altın Mikrofon Yarışması’nda, sözleri Erzurumlu Emrah’a ait olan Cem Karaca’nın bestelediği “Emrah” adlı besteyle ikinciliği kazandı. 1969 yılında Apaşlar’dan ayrılarak Seyhan Karabay’la birlikte “Kardaşlar” topluluğunu kurdu. Kardaşlar, yayımladıkları ilk 45’likleri “Dadaloğlu” ile listelerde iyi bir sıraya yerleşti. 1972 yılında bu gruptan ayrıldı ve Moğollar’a geçti. “Namus Belası”, “Gel Gel”, “Obur Dünya” gibi hit parçalarla büyük başarılara imza attı. 

Sonrasında kendisi ve Uğur Dikmen’in kilit isimleri olduğu “Dervişan” gurubunu kurdu. Toplama olmayan ilk LP’si “Yoksulluk Kader Olamaz”ı Dervişan ile birlikte çıkardı. Dervişan’ın dağılmasından sonra ise Cem Karaca ’70’lerdeki son grubu olan “Edirdahan”ı kurdu. Edirdahan’ın yaptığı “Safinaz” isimli uzunçalar, Barış Manço’nun 1975 yılında çıkardığı “2023” ile birlikte Türkiye’nin sayılı senfonik rock albümleri arasında yer aldı. Mayıs 2001’de ise Barış Manço’nun vefatı ile vokalistsiz kalan “Kurtalan Ekspres” ile beraber çalışmaya başladı. 2002’de “Yol Arkadaşları” adlı grubu kurarak sahne aldı. Türkiye ve Avrupa’da sayısız konser veren, onlarca ödül alan, müziğin yanı sıra tiyatro ve sinema üzerinde de çalışmalar yürütmüş olan Cem Karaca, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle 8 Şubat 2004 tarihinde hayatını kaybetti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Tiyatro Festivali’nde bu hafta

SONRAKİ HABER

İşsiz genç, pompalı tüfekle intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...