10 Mayıs 2016 20:27

‘Dengbêjlik kültürünü ayakta tutacağız’

İstanbul Kürt Kültür ve Sanat Festivali’ne kurdukları Dengbêj Grubu ile katılacak olan dengbêjler, 'Dengbêjlik kültürünü ayakta tutacağız' dedi.

Paylaş

İstanbul Kürt Kültür ve Sanat Festivali’ne kurdukları Dengbêj Grubu ile katılacak olan dengbêjler, dengbêjliği yeni nesillere sevdirmek istediklerini söyleyerek, “Kültürümüzü tüm halklarla buluşturmak istiyoruz” dedi. 

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen festival konser, tiyatro, panel, fotoğraf sergileri ve birçok etkinlikle devam ederken, festival kapsamında Med Kültür Sanat Merkezi bünyesindeki Dengbêj Grubu da festivalde yerini alıyor. İki yıldır çalışmalarını yürüten grubun dengbêjleri Xalîde, Qanî Qarayazı, Sabri Agirî, Mihamedê Beyro ve Bedrettin Abbasi, kurdukları gurupla yeni nesillerin ilgisini çekmek istiyor. 

Dengbêj bir ailenin içerisinde büyüyen ve 7 yaşından beri dengbêjlik yapan Sabri Agirî, ’90’lı yıllardan bu yana profesyonel bir şekilde dengbêjlik yapıyor. tığını kaydetti. Yaklaşık 2 yıldır Med Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde Dengbêj Grubu oluşturduklarını söyleyen Agirî, “Bu festival kapsamında Dengbêj Divanı Odası’nı kurduk ve açılışını gerçekleştirdik. Amacımız, kültürümüzü ayakta tutmak ve geliştirmek ve yeni nesillere kalıcı bir alt yapı bırakmak” dedi. Agirî gibi kendisi de dengbêj bir ailenin içinde hayata gözlerini açan Dengbêj Xalide ise, bunu büyük bir şans olarak görüyor. ’98’den bu yana profesyonel bir şekilde müzikle uğraştığını ifade eden Xalide, 13 Mayıs’ta oluşturacakları Dengbêj Divanı’nda klamlarını seslendireceklerini söyledi. Kurdukları Dengbêj Divanı Odası ve grubunun amacının köklü ve eski Kürt kültürü olan dengbêjliği yeni nesillere sevdirmek olduğunu belirten Xalide, “Bir Kürt kadını olarak genç Kürt kadınlarının ilgisini de dengbêjliğe çekmek istiyoruz. Bir ilginin olduğunu da görüyoruz. Yavaş yavaş sevdirdiğimizi de düşünüyorum”dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Öykü Günleri’ nde Onur Ödülü Buket Uzuner’e

SONRAKİ HABER

İstanbul Tiyatro Festivali’nde bu hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...